Претендентів на держслужбу спеціально перевірятимуть

Претендентів на держслужбу спеціально перевірятимуть
Із 1 січня розширюється коло осіб, які підпадають під спеціальну перевірку під час оформлення на роботу в державні органи влади, а також розширюється формат декларації про доходи.

Такі зміни прописані в законі «Про засади запобігання і протидії корупції». Відповідно до його статті №11, «особи, які претендують на посади для виконання функцій держави або місцевого самоврядування, повинні пройти спеціальну перевірку. В тому числі щодо відомостей, поданих особисто». Така перевірка стосується широкого кола осіб, в тому числі й тих, хто хоче працювати в органах внутрішніх справ, прокуратури, митної та податкової служби, ЦВК, серед суддів, військових, депутатів різних рівнів, тощо.

Крім кандидатів на посаду Президента України, кандидатів у народні депутати України, кандидатів у депутати Верховної Ради АР Криму, місцевих рад та на посади сільських, селищних і міських голів.

Серед відомостей, які перевірятимуть - притягнення особи до кримінальної відповідальності, в тому числі за корупційні правопорушення, наявності судимості, її зняття, погашення, наявність адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення, достовірності відомостей про доходи, наявність корпоративних прав, стану здоров'я, освіти, наявності наукового ступеня, вченого звання, підвищення кваліфікації.

Спеціальна перевірка проводиться «у п'ятнадцятиденний строк за письмовою згодою особи, яка претендує на зайняття посади. У разі ненадання особою такої згоди питання щодо призначення її на посаду не розглядається», - зазначено в документі.

Окрім цього в законну силу вступає стаття 12, яка передбачає, що державні службовці зобов'язані щорічно до 1 квітня подавати за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру за минулий рік.

Відомості, зазначені в декларації про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру вищих посадових осіб повинні бути опубліковані протягом 30 днів з дня їх подання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Претендентів на держслужбу спеціально перевірятимуть
05 січень, 2012, 09:33