На Волині бійцям АТО пропонують стоматологію зі знижками

На Волині бійцям АТО пропонують стоматологію зі знижками
Один із волонтерів Ковельського центру допомоги бійцям АТО працює в стоматполіклініці, а тому надає свої послуги бійцям АТО безкоштовно або зі знижкою.

Про це розповіла волонтерка Ковельського центру Людмила Савіна під час брифінгу за участі волонтерів та бійців АТО, організованого ВолиньPost у четвер, 19 лютого.

Дорогі послуги, які стоматолог не може надавати безкоштовно, роблять за максимальною знижкою, каже Савіна. Наприклад, для одного із бійців послуги мали б коштувати 10 тисяч гривень, натомість обійшлися йому у 3 тисячі.

Також вона розповіла про те, що Ковельський центр загалом опікується 400-и поранених на Волині, зокрема 100 із них у Ковелі та Ковельському районі. Зокрема 4-ом бійцям вже зробили операції у Кракові, ще 15 наразі лікуються в київськийх медзакладах.

За словами Савіної, вони також формують списки загиблих, поранених та зниклих на Сході. Часто по такі списки навіть звертаються органи влади.

Волонтерка Ковельського центру Анна Лисакова розповіла про проекти для реабілітації бійців.

«Ми з вересня розпочали проект психологічної реабілітації «Зігрій душу». Більша частина хлопців, які повертаються, мають поствоєнний синдром. Немає значення, була контузія чи не було контузії, хлопці, які бачили смерть, часто потребують допомоги. Ми своїм проектом намагаємся вивести хлопців із такого стану хоча б на той період, поки вони вдома, щоб бійці знайшли спільну мову із своїми сім’ями та адаптувалися до мирного життя», - розповідає вона.

«6 реабілітацій на даний час пройшли на Шацьких озерах. Це по 15 чоловік кожна реабілітація. Вони заїжджають із складом спеціалістів: психотерапевт, арт-терапевт, реабілітолог та психіатр або психолог - залежно від того, якої складності група», - додає Лисакова.

За її словами, реабілітація триває 7 днів на базі відпочинку або в санаторії. Фінансували їх за кошти благодійного фонду Степана Івахіва «Патріот Волині».

«Поки тільки 6 реабілітацій, бо зараз дуже багато поранених хлопців, всі кошти фонд витрачає на допомогу пораненим», - повідомила Анна Лисакова.

Волонтери Ковельського центру зверталися в ОДА, але там ідею реабілітувати бійців із виїздом в санаторій чи базу відпочинку не пітримали.

«Зверталися до облдержадміністрації, до Володимира Гунчика, але справа у тому, що вони психологічну реабілітацію бачать зовсім по-іншому. Для них це стаціонарне приміщення в кожному районі, в якому буде працювати штат лікарів. Але так не буде. В нас немає психологів, які мають досвід війни. Зараз потрібна швидка допомога хлопцям, тому варто виїжджати», - вважає Анна Лисакова.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.