Покрова Пресвятої Богородиці: що не можна робити у цей день

Покрова Пресвятої Богородиці: що не можна робити у цей день
З 1 вересня 2023 року Православна Церква України та Українська Греко-Католицька Церква перейшли на новоюліанський календар.

Саме тому більшість релігійних свят тепер віряни відзначатимуть на 13 днів раніше. Зокрема, святкування Покрови Пресвятої Богородиці припадає на 1 жовтня.

Це також стосується Дня захисників та захисниць України й Дня українського козацтва, які тісно пов’язані з цим святом.

Свято бере початок з Влахернського храму в Константинополі, де сталося диво під час облоги міста. Саме там у ті часи зберігалася риза Діви Марії. Люди молилися Богородиці, просячи порятунку, і вона з’явилася, накривши їх своїм омофором (покровом). Ворог після цього не зміг побачити вірян, і вони врятувалися. Згідно з деякими джерелами, це чудо настільки вразило князя Аскольда, що він прийняв християнство.

Існує ще одна версія, за якою Богородиця накрила місто під час сарацинської облоги, а свідком цього став святий Андрій Блаженний, який молився за вірян.

Традиції


В Україні Покрову шанують з часів Київської Русі. Свято символізує початок зазим'я – підготовку до зими. Худобу вже не виганяли на пасовище, а переводили в хлів на зимове харчування.

З цим днем також пов’язують початок весільного періоду, адже в давнину завершувалися польові роботи, і родини мали достатньо часу та ресурсів для святкування весіль.

За традицією, вважалося доброю прикметою одружитися саме на Покрову. Часто в давнину фату нареченої пов'язували з покровом Богородиці.

Що не можна робити на Покрову?


У цей день заведено відвідувати церкву, молитися за захист рідних та країни. Свято не належить до найбільших дванадесятих, але залишається важливим для українців.

У давнину на свято Покрови Пресвятої Богородиці існувало кілька заборон. Зокрема, уникали важкої фізичної праці, не прибирали, не прали, не шили й не вишивали. Заборонялося лихословити, сваритися, конфліктувати та пліткувати.

Також вважалося поганою прикметою відмовляти гостям, бо чим більше гостей, тим більший достаток чекатиме господарів. На Покрову не можна було вживати алкоголь і переїдати, а також позичати гроші чи відмовляти сватам.

Народні прикмети


Якщо перший сніг випаде до Покрови, то зима не скоро прийде.

Сніг на Покрову – буде багато весіль до Великого посту.

Яка погода на Покрову – така вся зима буде.

Звідки на Покрову вітер дме, з того боку і чекай на перші морози.

До кого юнак на Покрову залицяється, до тієї незабаром свататися прийде.

Весілля в день Покрови – шлюб буде міцний.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.