Індекс інфляції в Україні: ретроспектива останніх 5 років та найближчі прогнози

Індекс інфляції в Україні: ретроспектива останніх 5 років та найближчі прогнози
На тлі повномасштабної війни в умовах глобальних викликів та локальних труднощів економіка України продовжує демонструвати свою здатність до адаптації. Попри бойові дії, які суттєво вплинули на всі сфери життя українців, країна все ж знаходить нові шляхи для економічного розвитку та стабілізації фінансового сектору. І показники інфляції за останні пʼять років наочно це демонструють.

Нещодавно представники сайту з промокодами та знижками Codes проаналізували та порівняли рівень інфляції за минулі роки в Україні та розмістили результати дослідження на сайті ТСН. Так, за даними Національного банку України, рівень інфляції коливався від досить значного до помірного:

  • 2019-2020: відносно стабільний період з інфляцією близько 5%

  • 2021: початок зростання до 10%

  • 2022: різкий стрибок до 26,6% внаслідок військової агресії росії

  • 2023: доволі значне і неочікуване зниження до 5,1%

  • 2024 (прогноз): очікується на рівні 1,4%

  • Ці цифри відображають складну динаміку економічних процесів, на які впливають як внутрішні, так і зовнішні фактори. За спостереженнями команди Codes, навіть у період значної економічної турбулентності українці все ж знаходять нові способи оптимізації своїх витрат. У тому числі використовуючи промокоди, купони на знижки, беручи участь у програмах лояльності тощо. Це дає змогу заощаджувати частину коштів на широкому спектрі товарів та послуг — від продуктів харчування до електроніки та туристичних послуг, на вартість яких особливо сильно впливає інфляція.

    Експерти ринку рекомендують:

  • використовувати цифрові інструменти для моніторингу цін;

  • планувати великі покупки з урахуванням сезонних розпродажів;

  • інвестувати в енергоефективні технології для зниження комунальних витрат.

  • Цікавим трендом стало зростання популярності локальних виробників та брендів. Це не лише підтримує вітчизняну економіку, але й дає змогу купувати товари чи замовляти послуги за меншими цінами.

    Прогнози експертів на майбутнє в питаннях інфляції залишаються обережними, але з нотками оптимізму. Економісти відзначають поступове відновлення виробничих потужностей, адаптацію бізнесу до нових реалій та зростання експортного потенціалу в певних галузях, особливо в IT-секторі та сільському господарстві. Ключовим фактором для подальшої стабілізації економіки залишається міжнародна підтримка та інвестиції. Зараз іноземний бізнес не готовий активно заходити на український ринок через війну та складну ситуацію з енергетикою. Втім, після завершення бойових дій можна очікувати активізацію закордонних підприємців та корпорацій. Україна має великий потенціал для розвитку бізнесу в різних напрямках. А це своєю чергою може позитивно вплинути та інфляційні процеси вже в осяжному майбутньому.

    Codes — це інформаційний сервіс, який пропонує безкоштовні промокоди для багатьох відомих брендів.

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Теги: Codes, реклама
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
    Останні новини
    Індекс інфляції в Україні: ретроспектива останніх 5 років та найближчі прогнози
    20 червень, 21:24