Троє ведмедів з Луцького зоопарку переїхали за кордон

Троє ведмедів з Луцького зоопарку переїхали за кордон
Трьох ведмедиків, які мешкали у Луцькому зоопарку, переселили у звіринець столиці Молдови Кишинева.

Про це на своїх сторінках повідомили як Луцький зоопарк, так і закордонний заклад утримання тварин.

Останні зазначають, що троє клишоногих – дві самки та один самець – приїхали у зоопарк Кишинева наприкінці минулого тижня. З того часу вони проходили період адаптації під наглядом ветеринарних фахівців.

Для них було облаштовано один із найбільших вольєрів для швидшої адаптації, на території якого є озеро. Ведмеді вже звикли до нового місця проживання, почуваються добре і освоюють свій новий дім.

"Це перший обмін тваринами, що випливає з серії угод, укладених між представниками зоопарків Молдови та України", – йдеться в дописі.

Тим часом, очільниця Луцького зоопарку Людмила Денисенко розповідає, що цьому передувала дуже тривала робота, бо перемовини про обмін розпочалися рік тому, коли очільник Кишинівського зоопарку Роман Грету приїхав до Луцька. Потому було чимало телефонних перемовин, під час яких і прозвучала конкретна пропозиція щодо обміну.

У Кишиневі вже був новозбудований вольєр для ведмедів площею один гектар. І там мешкав лише один старенький клишоногий віком понад 30 років. Тож Роман Грету попросив на обмін наших трьох. Це, до слова, останні ведмеді, які народилися у Луцькому зоопарку у 2016 році. Керівники зоопарків контактували з представниками відповідних інституцій, які дають дозвільні документи на перетин кордону, зокрема Міністерством екології. Тварин чіпували.

"Спецоперація з переміщення тварин (двох самок та стерилізованого самця) із Луцька до Кишинева стартувала 11 липня. І тривала вона півдоби, з 09:00 до 21:00. Причому до цього залучили багато людей. Додаткове навантаження на процес наклала неймовірна спека як в Україні, так і в Молдові. Треба було максимально передбачити і спланувати все так, щоб тварини виїхали, швидко й без проблем перетнули кордон та прибули легко і комфортно до місця проживання. За ведмедями, відповідно до договору із Кишинівським зоопарком, прибув перевізник на транспорті, що має спеціально облаштований для цих потреб бус та причіп. Тож одна самичка подолала дорогу в бусі, вдвоє інших тварин – у причепі", – йдеться в дописі.

Кажуть, що ведмеді мали доволі пристойну вагу: самички – по 250 кілограмів, а самець – усі 450. Тож на фото видно, що навіть повантажити приспаних тварин було ще те завдання із зірочкою. Одну ведмедицю несли 9-10 людей, а самця – 14.

"Якщо врахувати, що спеціальні клітки для перевезення важать приблизно 100 кілограмів, то без підприємства «Спецкомунтранс» ми теж би не дали ради. Дякуємо за підтримку процесу працівникам та очільнику цього КП Володимиру Марценюку, які надали послугу з навантаження і прислали навантажувача", – зазначають на сторінці Луцького зоопарку.

Сьогодні вже можна стверджувати, що тварини почуваються добре, починають адаптовуватися до нових умов проживання.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.