Весільні мрії, які збуваються: 10 років успіху весiльного салону Catarina Kordas.

Весільні мрії, які збуваються: 10 років успіху весiльного салону Catarina Kordas.
Сьогодні, у самий розпал весільного сезону, ми маємо чудову можливість поспілкуватися і водночас привітати Каріну Болмашнову, засновницю та дизайнерку відомого Київського весільного салону Catarina Kordas, який цього року відзначає свій ювілей — десятиліття!

І хоча в останні роки, наша країна зазнала трагічних подій і продовжує свою боротьбу з головним ворогом, все ж навіть при таких умовах, нестримне бажання жити, любити та мріяти ніколи не вщухне. В цих випробуваннях, Каріна та її команда продовжують створювати красу, а війна не зупиняє кохання, яке лише міцніє, надихаючи нас на нові звершення та підтримуючи віру у найкраще.

Сьогодні Каріна поділиться своїм досвідом щодо ведення бізнесу, особистих випробувань і майбутніх планів у світі, який постійно змінюється.

Каріно, розкажіть, як все починалось? Чому саме весільні сукні?

Я починала свою кар’єру у звичайній івент-агенції, яка організовувала різноманітні заходи, від вечірок до урочистих подій. Проте, коли ми з колегою вирішили відокремитись та створити агенцію, що спеціалізується саме на весільних заходах, я відкрила для себе свою нову пристрасть.

Я відповідала за підбір образів для наречених, і саме цей процес приносив мені найбільше задоволення. Мені дуже подобалось бачити, як звичайна, здавалося б, дівчина перетворюється на чарівну наречену. Це перевтілення неймовірне!

Зрозумівши, що моє серце лежить більше до весільної моди, я вирішила зосередитись на цьому. Моя поїздка до Чернівців, на той час свого роду центру пошиття весільних суконь в Україні, мала стати відправною точкою для бізнесу. Як планувала із подругою закупити партію суконь і перепродати їх вже у Києві, нічого надприродного. Але реальність виявилась не такою, як я сподівалась, і асортимент наявних моделей мене зовсім не вразив.

Цей досвід підштовхнув до рішення створити власні весільні сукні, що б відповідали моїм уявленням про красу та якість. Так я і почала свій шлях у весільній моді з відкриттям салону і заснуванням бренду.

Які головні цінності та філософія вашого бренду Catarina Kordas?

Я думаю… нелегке питання звісно… (посміхається) філософії бренду полягає в переконанні, що кожна наречена заслуговує на сукню, яка відображатиме її унікальний характер та індивідуальність. В усій моїй роботі я намагаюся дотримуватися високих стандартів якості матеріалів і уваги до деталей, бо переконана, що саме вони здатні перетворити весільну сукню на витвір мистецтва. Якось так, буде моя коротка відповідь.
Який виклик був найскладнішим на початкових етапах створення вашого бізнесу?

На початкових етапах розбудови бізнесу найскладнішим було сформувати команду однодумців. Важливо було, щоб кожен член команди ділився своїм баченням, був відданим роботі, і мав високий професіоналізм. Знайти таких людей звісно ж було не легко. Це був довгий і складний шлях, але я неймовірно пишаюся тим, що маю поруч із собою команду, яка й справді розділяє мої ідеї та цінності. Вони — не просто співробітники, вони — мої партнери у створенні краси.
Розкажіть про свій перший успіх.

Наш перший успіх трапився досить несподівано під час поїздки до Польщі. Ми взяли з собою всього п'ять моделей суконь і, опинившись у Кракові, гуляючи по головній площі, вирішили зайти до весільного салону, просто навгад, і запитати, чи можна показати фотографії наших суконь. На щастя, у салоні була сама власниця, яка зацікавилась і захотіла побачити сукні наживо. Я ніколи не бігала так швидко до машини! (сміється)

Коли я принесла сукні, вона одразу подзвонила своєму чоловікові, щоб порадитися, чи можна робити замовлення у українського виробника, незважаючи на те, що це був 2014 рік і в Україні вже йшов перший рік війни. Її чоловік був занепокоєний: "Ти що, там же війна". Однак, ми вже були занадто захоплені моментом і запропонували пошити все без попередньої оплати, за свій рахунок, і доставити їм сукні. Вона погодилася, і так ми отримали наше перше замовлення на 20-ть суконь. Цей момент дав нам впевненість, що ми на правильному шляху, і відкрив двері для подальшого розвитку нашого бренду в Європі.

Як пандемія COVID-19 ще в ті роки вплинула на ваш бізнес, коли індустрія івентів та розважальний сектор майже завмерли, і як ви адаптувалися до нових умов?

Так, пандемія справді вдарила по багатьом галузям, і весільна індустрія не стала винятком. Коли світ майже завмер, а масові заходи були скасовані, ми опинилися перед складним вибором: як вижити в умовах, коли основний ринок наших продажів — експорт в країни Європи та Америки — зник ніби під землю.

Перш за все, ми змушені були переглянути наші внутрішні процеси. Ми оптимізували витрати. Десь довелося прям дуже сильно "ужатися". Крім того, ми призупинили чи відтермінували запуск нових колекцій, оскільки витрати на виробництво та маркетинг не мали гарантії окупності.

Також ми зосередили увагу на внутрішньому ринку. З огляду на скорочення експорту, ми почали активніше співпрацювати з місцевими партнерами та нареченими. Все це було дуже складно, але ми втрималися на плаву.

Сьогодні війна в Україні має великий вплив на усі сфери життя. Як це позначилось на вашому бренді та бізнесі в цілому?

Це був тоді на початку і є зараз дуже складний шлях для нас усіх. Після пандемії ми зосередили всі наші зусилля на внутрішньому ринку, зокрема відкрили новий шоурум у Києві 16 лютого 2022 року, але через тиждень вже мусили його зачинити через сумнозвісні події... Це був величезний удар, але наша команда не здалася.

Ми відновили роботу вже у червні, того ж року, і хоча обсяги продажів та відвідуваності далекі від довоєнних, ми продовжуємо працювати, розуміючи, що зупинка бізнесу означала б його закриття. Нам важливо підтримувати не тільки економічну стабільність нашої компанії, але й моральний дух наших клієнтів та співробітників. Ми знайшли шляхи адаптації.

Також ми намагаємося забезпечити максимальну гнучкість умов, підлаштовуючись під ринкові запити. І саме тому, віднедавна, запустили новий продукт, навіть інший, окремий бренд можна назвати Dalisa_Rent – сервіс оренди весільних суконь високої якості та «кастомного» дизайну. Враховуючи, що багато весіль або перенесено, або відбуваються в іншому форматі, десь люди вже намагаються думати раціональніше, десь заощаджувати бюджети, але і не втрачати в якості та стильності. Сподіваємося що такий сервіс знайде своїх прихильниць.

Я вірю, що ми зможемо пройти через це разом і що світліше майбутнє чекає нас усіх.

Чи є в вашому портфоліо сукня, яка має особливе значення для вас? Чому саме вона?

Так, така сукня існує, і її ім’я — “Ніка”. Ця історія почалася, коли ринки закордоном перестали працювати через пандемію. Я подала онлайн заявку на участь у конкурсі весільних суконь, тут у Києві, і моя участь була схвалена. Так я поринула в цей захоплюючий процес з головою. Саме тоді народилась сукня “Ніка”, яка і досі залишається особливою для мене. І ви знаєте, вона згодом зайняла перше місце на конкурсі. Це була частка моєї душі, вкладена в кожен шов, в кожну деталь. Вона символізує мою пристрасть та любов до мистецтва створення.

Які важливі поради ви могли б дати молодим дизайнерам, які тільки починають свій шлях у весільній моді?

Молодим дизайнерам, я хотіла би дати кілька важливих порад.

Проявляйте себе: не бійтеся виходити за межі стандартів. Я завжди пишаюся, коли бачу сукні, які відрізняються від усіх і мають характер, відбиток митця! Ваша унікальність — це ваша сила.

Вивчайте ринок і тренди: слідкуйте за останніми тенденціями весільної моди. В Україні дуже талановиті люди, і їхнє мистецтво може ширитися світом. Вивчайте, адаптуйтеся та розвивайтеся.

Навчайтеся від інших: спілкуйтеся з іншими дизайнерами, відвідуйте виставки та семінари. Відкритість до навчання допоможе вам розвиватися.

Любіть те, що робите: любіть свою роботу, і вона відповість вам взаємністю.

Дякую Каріно, щасти вам і подальшого розквіту вашого бізнесу, такого ніжного і витонченого, навіть у такі нелегкі для всіх часи!

Дякую і вам, нехай любов і краса переможе.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.