Як музика впливає на психоемоційний стан людини

Як музика впливає на психоемоційний стан людини
В світі існує чимало жанрів музики, кожен з них впливає на здоров’я та психологічний стан людини. Вже давно люди помітили, що музика так чи інакше впливає на наші емоції, та володіє властивостями які можуть вилікувати людину.

Цілителі Греції та Стародавнього Єгипту володіли багатими знаннями в цій галузі. Вони вважали, що можна вилікувати будь-які органи, головне потрібно знати яку музику «прописати» хворому. Також про її лікувальні здібності знали і жителі Півночі, адже недарма лікуючи людей, вони використовували звуки бубна. Перші дослідження про позитивний вплив музики належать Джеймсу Корнінгу. Він залишився приголомшеним від власних досліджень, адже йому вдалося з’ясувати, що класична музика дозволяє лікувати психологічні захворювання. Відтоді в місцевих лікарнях ввели нову процедуру – прослуховування різних творів світової класики.

Сучасні вчені з’ясували, що певні звуки можуть вилікувати в 90% із 100 такі захворювання як депресію та нервові розлади. Універсальними музичними творами, які позитивно впливають на здоров’я людини вважаються класичні мелодії Моцарта у лікувальних цілях їх слухають для якнайшвидшого одужання від головного болю, чи просто зняття напруги.

На думку психологів, класична музика є ідеальною для людини, та її психічного стану. Лікарі стверджують, Що саме класика відганяє стреси та депресії, та призводить до гармонії почуттів та емоцій. Прослуховування класичної музики, дає людині швидше розвиватись інтелектуально, але зараз рідко коли можна зустріти людину, яка б слухала і любила класику.

Як різні жанри музики впливають на наш світогляд та психічний стан.


Джаз, до прикладу, ніяк не впливає на психіку, людина просто розслабляється. Прослуховуючи таку музику, потрапляєш ніби у своєрідний транс та підіймається настрій.

Більшість дослідників вважає, що рок-музика руйнує психіку людини. Але рок люблять багато людей, і вони не звертають увагу на те, що думає більшість. Така музика подобається людям в яких були проблеми в дитинстві, таким чином прослуховуючи рок, дехто просто приховує проблеми з дитинства. Водночас цей жанр є досить енергійним, бентежним, а самі пісні наповнені сенсом.

Вважається, що популярна попмузика негативно впливає на інтелект. Мозок під час прослуховування такої музики просто руйнується. Доведено, що музика в напрямку поп з її нехитрими мотивами і простими текстами негативно позначається на інтелекті людини. Отримуючи «примітивну» інформацію при прослуховуванні людина поступово відвикає позитивно мислити.

Однак, вчені з’ясували, що все лікування може і не мати сенсу. Це присутнє в таких випадках, коли людині просто-таки не подобається ця музика. Психологи провели експеримент, любителям того, чи іншого жанру запропонували слухати протягом тривалого часу ту музику, яка здавалося б мала надати хороший психологічний вплив. Любителям року запропонували слухати класику, любителям репу – джаз. З’ясувалось, що пізніше в цих людей виникали часті головні болі, неприємний настрій, стреси та підняття тиску.

«Музика позитивно впливає на внутрішній світ людини. Вона здатна активізувати роботу мозку: покращити пам’ять, увагу, працездатність. Важливим є те, що музика допомагає глибше відчути спектр емоцій, діє терапевтично, впливає на формування емоційного інтелекту, а відтак сприяє розвитку гармонійної особистості.» - думка психолога Олени Долинської.

У більшості європейських країнах уроки музики, співу, гра на інструментах належать до обов’язкового елементу виховання, оскільки музика має найсильніший вплив на дитину. Під час прослуховування музики створюється позитивна атмосфера, яка є запорукою довготривалої, та стійкої пам’яті. Також уроки музики прискорюють навички читання у школярів, стимулюють прояв творчих здібностей, підвищує самооцінку, та поліпшує психічний розвиток.

«Музика може по-різному впливати на людину в цілому. Ритми музики викликають у людини свою особливу реакцію. У однієї людини вона може бути позитивна, а в іншої навпаки. Це відбувається через різне сприйняття. Отож, враховуючи цей факт, можна зробити висновок, що музика по особливому діє на людину і це можна вдало використовувати у будь-якій роботі, щоб покращити настрій та самопочуття працівників. А також ранкове прослуховування улюбленої музики може зарядити нас позитивними емоціями на цілий день» - прокоментувала студентка-психолог Анастасія Назарець.

Текст: Ткач Діана

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.