Усі чоловіки від 18 до 60 років повинні отримати військово-обліковий документ з VIN-кодом, ‒ ЗМІ

Усі чоловіки від 18 до 60 років повинні отримати військово-обліковий документ з VIN-кодом, ‒ ЗМІ
Усі військовозобов’язані, навіть ті, хто мають право виїзду за кордон, повинні отримати у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки військово-обліковий документ з VIN-кодом.

Про це LB.ua розповів адвокат юридичної компанії “Міллер” Андрій Новак.

Юрист наголосив, що VIN-код має бути на військово-обліковому документі вже зараз.

Згідно зі законом про мобілізацію, документ потрібно пред’являти на вимогу представників ТЦК та СП, а також на вимогу поліцейських. Вони після 18 травня отримають право доставляти у терцентр осіб, які не мають документів чи містяться у “базі ухилянтів” (Єдиний реєстр військовозобов'язаних).

Окрім того, з 18 травня усі військовозобов'язані від 18 до 60 років повинні протягом 60 днів оновити персональні дані у ТЦК, ЦНАПі чи через електронний кабінет.

Відтак навіть ті, хто має право на виїзд, повинні одержати військово-обліковий документ з VIN-кодом. VIN-код прикордонники зчитують спеціальними приладами, отримуючи таким чином доступ до особової справи військовозобов'язаного в електронній формі.

Адвокат підкреслив, що раніше право виїзду за кордон для окремих категорій чоловіків ніяк не кореспондувалося з поновленням військово-облікових документів. “Тепер же, якщо хочеш за кордон, то онови дані. Маєш відстрочку ‒ ми тобі її дамо, але йди до ТЦК підтвердити таке право”, ‒ наголосив Андрій Новак.

Наразі незрозуміло, як працюватиме електронний кабінет і чи вдасться отримати через нього оновлені документи з VIN-кодом. “Електронний кабінет не замінює повноцінного обліку. Через нього можна буде надати дані про себе, місце проживання, місце роботи й наявні проблеми зі здоров’ям. Але це не скасовує необхідності пройти ВЛК. Для цього треба фізично з'явитися у ТЦК та СП (під час ВС проходження ВЛК щорічне, у мирний час ‒ що п'ять років)”, ‒ підкреслив адвокат.

Новий закон про мобілізацію та порядок військової служби набуде чинності 18 травня. Він передбачає зміни у процедурах військового обліку, призову, проходження ВЛК і посилені санкції для ухилянтів.
Положення закону не змінюють правил перетину кордону для чоловіків від 18 до 60 років, які регламентуються урядовою постановою № 57. Однак відтепер службовці Держприкордонслужби матимуть право перевіряти військово-облікові документи в цих чоловіків і військовозобов'язаних жінок (з медичною чи фармацевтичною спеціальностями).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І пряма дорога в один кінець. А може нехай поміняються ТЦКашніки з простими чоловіками. Вони нехай ідуть і повоюють, а не мандять що вони були там. Чомусь багато поранених підліковують і назад, а не комісують.
Відповісти
Останні новини
Усі чоловіки від 18 до 60 років повинні отримати військово-обліковий документ з VIN-кодом, ‒ ЗМІ
17 травень, 14:20