Чи можна робити щеплення, якщо пропустили вакцинацію через війну

Чи можна робити щеплення, якщо пропустили вакцинацію через війну
Восени люди почали частіше хворіти на коронавірус. Єдиний вихід вберегтися від важкого перебігу та госпіталізації – вакцинуватись. Однак через повномасштабну війну росії проти України деякі люди могли пропустити щеплення. Разом з тим, навіть якщо пропустили бустерну дозу її ще можна зробити.

Про це в ефірі 24 каналу розповіла завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров'я Оксана Кошалко.

За її словами, якщо не вдалось дотриматись інтервалу, варто переглянути міжнародні рекомендації та дослідження щодо того, коли це можна зробити.

"Вакцинуватися однозначно потрібно. Імунітет проти SARS-CoV-2 зберігається не такий тривалий час. Через три місяці після отримання вакцини, або коли людина перехворіла, кількість антитіл знижується", – наголосила Кошалко.

Тому, якщо ви вже давно вакцинувалися і не хворіли, однозначно потрібно зробити щеплення. Це вбереже вас від важкого перебігу та госпіталізації.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: щеплення
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вакцинуватись потрібно від хвороб, які не мутують по три рази за сезон. Вакцина розробляється від конкретного штаму, від нього й захищає. Як тільки штам мутував - все, вакцина від нього не дієва. Саме тому природний вмунітет від грипу не виробляється - він кожен раз інший. І тут те саме. Розробили вакцину віт того штаму, який був кілька сезонів тому. Зараз вона не подіє, а нова не готова (ну не встигнуть при всьому бажанні).
Владці, не зліть людей під час війни, у вас нема інших союзників крім народу
Відповісти