Утримують в СІЗО у Курську: що відомо про вчительку з Чернігівщини, яку викрали росіяни

Утримують в СІЗО у Курську: що відомо про вчительку з Чернігівщини, яку викрали росіяни
Вчительку з Чернігівщини Вікторію Андрушу утримують в російському СІЗО у Курську. Її викрали російські військові 25 березня у селі Старий Биків на Чернігівщині.

Про це пише Суспільне.

Вікторії - 25 років, вона працює вчителькою математики та інформатики у броварській школі. З початком російського вторгнення поїхала до своїх батьків у Старий Биків, що на Чернігівщині.

За словами сестри Ірини, росіяни перевіряли усі телефони жителів Старого Бикова. У Вікторії в телефоні побачили повідомлення до чат-ботів, де дівчина повідомляла про переміщення окупаційних військ. І нібито за це її забрали до полону 25 березня. На думку сестри, Вікторію скоріш за все забрали з собою, щоб обміняти на російських військовополонених.

13 червня міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала владу Росії звільнити Вікторію Андрушу.

У правозахисній організації повідомляють, що родина Вікторії Андруши з неофіційних каналів через кілька тижнів після її затримання дізналася, що її утримують у слідчому ізоляторі в Курській області Росії. Водночас влада ізолятора заперечила її утримання там під вартою, а адвокату жінки було відмовлено у доступі до СІЗО.

Human Rights Watch каже, що Вікторія Андруша – жертва насильницького зникнення і Росія має терміново визнати факт її затримання та надати інформацію про місце перебування та правові підстави затримання.

"Росія має звільнити її, дозволити їй повернутися до України і водночас повністю поважати захист, наданий їй як цивільній особі, включаючи надання їй доступу до адвоката на її вибір", – наголошують в організації.

Російська адвокат-правозахисник Ірина Бірюкова повідомила, що 25 квітня намагалася потрапити до СІЗО, де нібито могла перебувати Андруша. Але персонал установи сказав, що їй потрібно поговорити з директором закладу.

Бірюкова розповіла, що директор СІЗО "зателефонував, очевидно, до спецслужб", сказавши, що з Вікторією намагається зустрітися адвокат.

"Він вислухав відповідь співрозмовника, поклав трубку і, дивлячись прямо в очі адвокату, сказав: "Тут немає такої людини серед підозрюваних чи обвинувачених", – йдеться в повідомленні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Утримують в СІЗО у Курську: що відомо про вчительку з Чернігівщини, яку викрали росіяни
16 червень, 2022, 03:41