Як працює природний зволожувальний фактор

Як працює природний зволожувальний фактор
Зневоднення — одна з основних причин більшості проблем зі шкірою. Пошуки ідеального зволожувального компоненту в пріоритеті багатьох іменитих косметичних компаній. Природний зволожувальний фактор (ПЗФ) — це звичайна властивість людської шкіри, що стала основою для розроблення доглядальних косметичних засобів нового покоління. Mediheal, Bielenda, Kemiderm, Innoaesthetics, The Ordinary (https://eva.ua/ua/brnd-174386/) та багато інших виробників вже додали ПЗФ у склад своїх засобів. Як діє природний зволожувальний фактор і кому підійде?

Що таке ПЗФ?


NMF (Natural Moisturizing Factor) — це комбінація молекул, що знаходяться на поверхні рогового шару шкіри й притягують вологу. Природний зволожувальний фактор виникає після розпаду надлишків філагрину — білку, що утворюється під час виникнення та розвитку кератиноцитів — головних клітин шкіри.

ПЗФ містить:

• вільні амінокислоти;

• піролідонкарбонову кислоту;

• сечовину;

• сіль молочної кислоти;

• мінерали: кальцій, магній, натрій, калій;

• глюкозамін/креатинін;

• гліцерин;

• органічні кислоти;

• пептиди.

Усі ці елементи часто є в різних доглядальних засобах для обличчя, проте секрет ефективності NMF в їхньому унікальному співвідношенні.


Механізм дії ПЗФ


Самі собою зроговілі клітини на поверхні шкіри не здатні накопичувати й утримувати вологу, тому це завдання природного зволожувального фактору. Молекули ПЗФ діють як губка, що притягує і накопичує вологу, допомагає роговому шару шкіри засвоювати її та підтримувати нормальне функціонування. Також доведено, що глибинні шари шкіри мають власний зволожувальний фактор, який запобігає втраті води й забезпечує правильну роботу клітин навіть за сухості рогового шару. Рівень зволоження своєю чергою визначає захищеність шкіри від зовнішніх факторів і її здатність до оновлення.

Через старіння шкіри, іхтіоз, атопічний дерматит кількість амінокислот у ПЗФ зменшується, і він припиняє утримувати достатньо вологи. Гаряча вода, засоби для миття шкіри з агресивними ПАВ та умови зовнішнього середовища здатні змінювати склад і властивості природного зволожувального фактору та порушувати його нормальну роботу.

Ослаблений ПЗФ провокує сухість шкіри, вона втрачає еластичність, що призводить до відчуття стягнутості лущення та подразнень, послаблює захисний бар’єр та пришвидшує старіння шкіри, вона стає чутливою та реактивною. Крім того, через зневоднення зроговілі клітини погано відлущуються, роговий шар шкіри втрачає свою прозорість, вона стає тьмяно, набуває сіруватого відтінку.

Як зберегти власний ПЗФ шкіри


Відновлення нормального ПЗФ — складний багаторівневий процес, проте правильний догляд за шкірою і використання зволожувальних косметичних засобів дають змогу тимчасово підтримувати роботу рогового шару шкіри.

Відлущувальні засоби дають змогу видалити надлишок зроговілих клітин і запустити процес оновлення шкіри.

Засоби, що містять компоненти ПЗФ та їхні еквіваленти, забезпечують необхідне зволоження.

Емоленти з натуральными оліями, силіконами чи ефірами жирних кислот пом’якшують шкіру, позбавляють дискомфорту й створюють умови для відновлення ПЗФ.

ПЗФ в косметичних засобах


NMF та його компоненти можуть бути в складі різних косметичних засобів або випускатися як окремі продукти для догляду за шкірою. Його головне завдання — тимчасово замінити й укріпити власний зволожувальний фактор шкіри.

Комплекс синтезується штучно, проте його склад максимально наближений до природного. Усі компоненти є звичними для організму людини, гіпоалергенні й добре засвоювані, надають максимально м’яку дію. Завдяки таким властивостям ПЗФ безпечний та дієвий для всіх типів шкіри, навіть для надчутливої. Він не викликає подразнень чи алергічних реакцій.

Окрім інтенсивного зволоження шкіри природний зволожувальний фактор у складі різних засобів може надавати такий ефект:

• тонізувати шкіру;

• посилювати бар’єру функцію;

• прискорювати оновлення клітин;

• пом’якшувати та розгладжувати шкіру, повертати їй еластичність;

• полегшувати відлущування змертвілих клітин.


Як би ретельно ви не доглядали за шкірою, завжди будуть зовнішні умови, на які важко вплинути. Тому збереження власного ПЗФ — важлива умова здоров’я шкіри. NMF та його складові в косметичних засобах — незамінні помічники в догляді за шкірою будь-якого типу, адже вони балансують її, підтримують нормальне функціонування й гарний зовнішній вигляд.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.