Перенести не можна залишити: обговорили долю Старого ринку

Перенести не можна залишити: обговорили долю Старого ринку
Міська влада знову заговорила про перенесення Старого ринку, в той час як архітектори наполягають на реконструкції.

Про це йшлося 20 лютого під час першого засідання робочої групи щодо використання земельної ділянки, де розташований Старий ринок.

«Ринок однозначно буде перенесений, в такому стані він не може існувати», - сказав радник в.о. міського голови Ігор Поліщук.

Секретар міської ради Григорій Пустовіт повідомив, що розглядається кілька варіантів перенесення, однак поки вони не розголошуються.

«Тільки вузьке коло спеціалістів розуміє, як все розташоване на ринку», - зауважив керівник асоціації «Бізнес-Волинь» Ігор Дильов. Він наголосив, що насамперед важливо зберегти робочі місця і попросив не позбавляти підприємців шансу торгувати, мовляв, якщо потрібно буде, вони зможуть змінити вид товару на потенційно цікавий для туристів.

Начальник управління архітектури та містобудування Леонід Герасимюк зазначив, що треба визначитись із розробником концепції для цієї частини міста, оголосити громадське обговорення для збору пропозицій, а після опрацювання перших результатів зібрати ще одну нараду.

Він додав, що на часі реконструкція Центрального парку культури і відпочинку імені Лесі Українки і історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». На його переконання, Старий ринок є клоакою і роз’єднує ці території.

На думку голови Волинської організації Національної спілки архітекторів України Тараса Рабана ринок треба не переносити, а реконструювати. Варто припинити лише ті види діяльності, які неприпустимі поблизу замку.

Декілька членів робочої групи порушили тему парковок. Голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук сказав, що якщо збудувати автостоянку на місці ринку, то вона розв’яже питання паркування не тільки у Старому місті, а й поблизу Центрального парку. Він запропонував сам базар звузити до тих розмірів, які були у нього 30 років тому, і заборонити будь-яку торгівлю за його межами.

Архітектор Василь Дузь-Крятченко наголосив, що всю територію біля замку треба звільнити від непотребу, недоречних споруд і закладів.

«Був у нас розроблений генеральний план Старого міста. Що він дав? Коли були витрачені кошти, щоб вивчити цю територію, проаналізувати і визначити план дій для влади, цей генеральний план ні до чого не призвів. Потрібно починати з програми туристичного відновлення Старого міста», - сказав Дузь-Крятченко.

За словами директора історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павла Рудецького, щоб Старе місто ожило, треба, щоб туристам було де зупинитись, а не паркуватись на Замковій площі. А замок, ринок та парк мають утворювати єдиний комплекс, що було б зручно для гостей міста.

Начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Петро Троневич підкреслив, що треба зробити саме стоянку для туристичних автобусів, бо вони не можуть рухатись вузькими вулицями Старого міста, до того ж заставленого іншими автомобілями.

«В нас у Старому місті накопичилось дуже багато проблем. Настала пора робити проекти по вирішенню цих проблем», - додав Троневич, маючи на увазі проблеми інженерних мереж. З його слів, рівень грунтових вод за останні роки на цій території піднявся на два метри, тож каналізаційну систему і підвали історичного Луцька затоплює.

«Треба працювати дуже швидко, тому що підприємці сидять як на вибуховій бочці. Вони не знають, що завтра їм чекати», - звернув увагу депутат Павло Данильчук.

Врешті робоча група вирішила, що до 31 березня треба зібрати усі пропозиції від жителів міста і винести їх на громадське обговорення, а після цього зібратись ще раз для обговорення подальших дій.

Подати ініціативи можна буде у міську раду або ЦНАП.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
До кромберга ту клоаку вже давно треба перенести.
Позор для міста.
Відповісти
Точно! За межі міста!! Тоді побачимо як ціни впадуть!!!
Скільки можна патякати! Вже 15 років варнякають!!
Смердюча злочинна клоака під древнім замком!!!
Там тра зробити зелені галявини з каналами і Співочим Полем куди з парку на гондолах підпливатимуть човни з закоханими.
Як заспівають, то звідтам буде чутно у Ровно.
Відповісти
Тільки реконструкція,я лучанка і мені він потрібний.
Відповісти
Реконструкція,буде окрасою міста,обов‘язково в один поверх.
Відповісти
Не потрібен він там, ви подивітся на що він схожий.... смітник та куча циган. Хто бажає торгувати - місце хватає біля Кромберга або на варшавці.
Відповісти
Люди добрі, схаменіться. Які автобуси з туристами? які туристи? де ви їх бачите? Школярів з області лише привозять. Наш замок занедбаний, з нього вижимають всі соки, а натомість нічого не вкладають. За його стінами буряни по 2 метри і чагарники. Бридко дивитись. Говорю так, бо маю з чим порівняти. Нещодавно була в Камянець Подільському, маленьке містечко!!!! але направду туристичне!!! Там туристів більше аніж жителів!!! і вона на краю географії! А в нас розвели балачки за ринок. Бо надивився собі місце ХТОСЬ! під торгово-розважальний центр от і сруться! Та щоб вже ви подавились! Туристами вони прикриваються
Відповісти
Наплела сім мішків вовни ні до чого.
Відповісти
Що не зрозуміло? Поліщук з пустовітом раби палиці. Тому палиця хоче там щось побудувати - команда фас, от і гавкають. На людей їм плювати. Тому не треба було брати 500 грн і лизати укропу, то мали би спокій і доглянуте місто.
Відповісти
Люди!
Порівняйте Луцьк з Любліном!
То пекло і рай.
Луцьк то село в багні.
Намагайтесь бути вищими, достойнішими від реальності.
Не рахуйте ті копійки як жиди-лихварі чи крамарі.
Луцький замок на 200-гривневій куп`юрі, а в житті замок оточений лайном.
Переживайте за своє місто, а не про свій гаманець.
Відповісти
На старому ринку скупляються не лучани,а люди з навколишніх сіл Лучанам він не потрібний,крім тих хто там працює.А ті,що там працюють, вже давно знають про проблему і мали вдосталь часу ,щоб змінити свою діяльніть
Відповісти
Підтримую Марисю 100%. Перенести не можна, залишити!
Відповісти
Людей,яким ринок потрібен,завжди буде більшість.А проплачені(відомо ким) коменти на Волинських новинах та Аверсах-не показник.До речі,на ВН подібне видаляють миттєво(з особистого досвіду)
Відповісти
Цей гадюшник вже давно пора прибрати звідти . Та старовинно і красиво облаштувати це місце
Відповісти
Останні новини
Перенести не можна залишити: обговорили долю Старого ринку
20 лютий, 2018, 12:10