Що таке співучасть в урбаністиці та якою вона буває: розповідають архітектори

Що таке співучасть в урбаністиці та якою вона буває: розповідають архітектори
Громадський простір — це не просто територія для відпочинку, це місце, де формується спільнота і зміцнюються соціальні зв’язки та єдність.

Однак важливо залучати людей ще на етапі створення такого місця. Спільна участь громади і фахівців або партисипація, як її часто називають урбаністи, — є ключовим елементом успішного проєктування, що допомагає створювати простори, які дійсно відповідають потребам людей.

Під час воркшопу «Набережна у Луцьку: яким має бути парк?» архітектори та урбаністи Анастасія Гулевата, Валерія Полянська і Павло Білик поділилися своїм досвідом і думками щодо важливості залучення мешканців міст і сіл у проєктуванні громадських просторів. Захід відбувся в межах першого комплексного урбаністичного дослідження Луцька — Urban Vision Lutsk.

Павло Білик: «Співучасть підвищує відчуття приналежності»



За словами архітектора, партисипація, або ж співучасть, має кілька важливих аспектів: зібрання вичерпної інформації про потреби та побажання цільової аудиторії, залучення користувачів до процесу проєктування і відчуття приналежності до проєкту. «Це підвищує готовність громади підтримувати проєкт і бережно ставитися до нього після реалізації».

Павло також зазначає, що не існує меж для залучення людей.
«Це можуть бути різні інтерв'ю, опитування, робітні і практикуми, які зараз звикли називати воркшопами. Але співучасть не обмежується очевидними засобами. Це взагалі може бути метод, про який ми ніколи з вами не чули. Головне — залучити якомога більше людей».

Анастасія Гулевата: «Ніщо для нас без нас»



За словами архітекторки, співучасть — це не просто тренд, це базовий принцип сучасного проєктування.

«Основний принцип співучасті (партисипації) — це «ніщо для нас без нас». Завдання архітектора — досліджувати, показувати, допомагати і направляти, а користувача — надавати вичерпну інформацію. В такому симбіозі народжуються найкращі ідеї».

Вона підкреслює, що комунікація з громадою — ключ до успішного проєктування простору. Якщо раніше це було в новинку і люди ставились з недовірою, то останні роки така співучасть входить в норму.

Крім того, наразі міжнародні донори готові виділяти кошти саме на урбаністичні проєкти, на розвиток та відновлення громад, а не на пряму підтримку нашого війська, на жаль. Тому варто не втрачати ці можливості від іноземних партнерів, а грамотно та ефективно їх використовувати.

«Є люди, які кажуть: не на часі, а є ветеран, який не може пройти з точки А точку Б через якусь частину міста. Якщо в нас є можливість профінансувати і зробити — давайте ми це зробимо так, щоб не було соромно потім дивитися в очі ветеранам».

Валерія Полянська: «Єдність, довіра та прогрес»



«Люди об’єднуються навколо спільної ідеї, формується довіра між усіма учасниками процесу та спільне просування вперед завдяки взаєморозумінню та співпраці. Це про прогрес і розвиток».

За словами архітекторки, кожен проєкт має бути унікальним, а методи взаємодії повинні адаптуватися до конкретних умов та потреб.
«Форуми, майстерні, практикуми мають великий вплив не тільки на архітекторів, а й на звичайних мешканців міста. Таким чином люди дізнаються про те, що відбувається в місті, як можна впливати і що, так можна було взагалі», — підкреслює Валерія.

Методи збору інформації та залучення громади до співдії, які активно впроваджують сучасні архітектори та урбаністи, дозволяють створювати справді функціональні і живі громадські простори, що відповідають потребам людей, які ними користуватимуться.
Тому важливо долучатися до міських чи сільських обговорень, групових майстерень, публічних дискусій, опитувань та інших заходів, щоб зробити свій внесок у майбутнє.
Довідково:

Проєкт Urban Vision Lutsk реалізовують ГО «Urban Reform» (Харків), ORG (Нью Йорк / Антверпен / Брюссель) та «місто.ребут» (Луцьк) за ініціативи платформи «Алгоритм дій» та за сприяння Луцької міської ради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Що таке співучасть в урбаністиці та якою вона буває: розповідають архітектори
11 вересень, 15:00