Як вибрати електролобзик*

Як вибрати електролобзик*
Електролобзик можна вважати найпопулярнішим інструментом після дриля і болгарки, коли мова йде про будівництво та ремонт. Це також найважливіший пристрій для майстрів, які працюють з деревом і фанерою. Ключова відмінність електролобзика від інших інструментів для розпилювання – це можливість крім прямолінійних різів, робити й криволінійні.

Основні критерії вибору

Споживана потужність

Потужність інструменту, залежно від конкретної моделі, може бути від 230 до 1000 Вт. Найбільш оптимальний варіант для фахівця-початківця – 500-600 Вт. Менш потужні моделі підійдуть для періодичних робіт в будинку або на дачі. Ну а більш потужні інструменти здатні справлятися з важкими завданнями, які найчастіше виникають перед професіоналами.

Частота і величина ходу

За величиною частоти і величини ходів штока можна оцінити швидкість роботи інструменту. У більшості сучасних моделей максимальна частота
становить від 2500 до 3200 ходів/хв, а величина ходу штока – від 17 до 26 мм, хоча бувають і винятки.

Регулювання обертів

Рівний розпил безпосередньо залежить від швидкості поступальних рухів пилки електролобзика: чим вона вища, тим рівнішим буде розпил. Однак варто врахувати, що високі швидкості потрібні в роботі далеко не з усіма матеріалами. Зокрема, майстру, який працює з заготовками з металу, різати швидко не вийде. Те ж стосується роботи з керамікою, проте причина тут полягає в крихкості матеріалу.

Максимальна глибина пропилу

Цей параметр безпосередньо пов'язаний з потужністю інструменту. Він дає зрозуміти майстру, з заготовками якої граничної товщини зможе працювати конкретна модель інструменту.

Можливість підключення пилососа

Здебільшого сучасні електролобзики оснащені патрубком. Цей елемент призначений для під'єднання шланга пилососа або спеціального мішка, що дозволяє збирати пил від оброблюваного матеріалу.

Додаткові функції

Якщо ви вже почали вивчати опис різних моделей, то знаєте, що у деяких з них є додаткові опції. Вибираючи інструмент під свої завдання, звертайте на них увагу: ці функції можуть значною мірою прискорити вашу роботу або допоможуть виконати її більш якісно.

Маятниковий хід

Це опція для збільшення швидкості прямого різу, що присутня в більшості сучасних моделей. Вона буде вкрай важлива, коли майстрові потрібно виконати великий обсяг робіт, пов'язаний з прямим розпилюванням деревини, що не потребує високої точності.

Підсвічування робочої зони

Ця функція вкрай необхідна, якщо робота інструментом триває при недостатньому освітленні, а точність і акуратність розпилювання дуже важливі. Підсвічування значно покращує видимість на поверхні заготовки, тим самим дозволяючи виконати обробку з максимальною точністю.

Функція здування тирси

Опція буде корисна в усіх випадках, коли чистота процесу безпосередньо впливає на точність робіт - зокрема, при виконанні фігурних різів. Коли стружка здувається з робочої зони, лінія різу видна чіткіше.

Лазерний покажчик

Ця функція дозволяє пропускати етап попередньої розмітки. Буде дуже корисна, коли доводиться виконувати велику кількість прямих різів один за одним.

Це вся базова інформація, яка дозволить вам вибрати електролобзик під свої завдання.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.