Чи звільнять начальника військового ліцею?

Чи звільнять начальника військового ліцею?
Начальнику Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Павлу Боснюку вказали на конкретні порушення, навіть підготували проект рішення про звільнення. Однак на сесії обласної ради питання про звільнення Боснюка зняли з розгляду. Тож незрозуміло: чому після конкретних звинувачень увімкнули задній хід?

Зауважень назбиралося чимало

Ситуація з усуненням із посади Павла Боснюка розпочалась на початку року. Ще у січні начальник управління освіти та науки ОДА Михайло Попович, за словами начальника ліцею, запропонував переписати контракт із очільником закладу лише на рік. До речі, попередньо контракт був укладений до 25 січня 2016 року, тобто термін його дії ще не закінчився.
Свою ідею Попович тоді, мовляв, обґрунтовував «зірковою хворобою» Боснюка.

Тепер під час засідання комісії облради з питань духовності, релігій, освіти і науки, культури та ЗМІ з вуст Поповича прозвучала інформація про низку порушень, які мали місце у ліцеї, на основі яких і виник проект рішення про розірвання договору з керівником закладу. Серед них – зарахування дітей-сиріт без екзаменів на навчання, недостатній рівень виховної роботи, низький рівень складання зовнішнього незалежного оцінювання й інше.

До речі, минулого року працівники управління вивчали стан діяльності в ліцеї, але в довідці перевірки більшості з вказаних вище зауважень немає. Навпаки, в цих напрямках відзначили позитивні моменти.

Отож, зважаючи на це, подання на звільнення для Боснюка стало сюрпризом, а, як він каже сам, ще більше його здивував зміст документа. Вважає, що якби все написане було правдою, то з ним уже б працювали правоохоронці.

«Більшість інформації, що міститься в цьому поданні, досить сумнівного характеру, – коментує начальник ліцею. – Наприклад, перші три пункти стосуються «грубих» порушень у роботі приймальної комісії, зарахування до ліцею без екзаменів дев’ятьох дітей-сиріт. Утім, у Правилах прийому до ліцеїв із посиленою військово-фізичною підготовкою вказано, що організацію прийому до ліцею здійснює приймальна комісія, я лише веду контроль за її роботою. Також там чітко прописано, що спочатку зараховуються діти пільгових категорій, а потім на конкурсній основі усі інші. Протягом усіх десяти років ми працювали саме за такою схемою, і жодних претензій не було. Зауважте, щороку в комісії є особи, які не працюють у ліцеї, і обов’язково присутній представник управління освіти. Цього року це був заступник начальника управління, і він підтримав Протокол про зарахування до ліцею».

Наступна причина відправити Боснюка у відставку – невиправдано велика кількість у ліцеї дітей із інших областей.

Начальник зазначає, що заборонити вступати до навчального закладу абітурієнтам з інших регіонів не можна, оскільки це буде обмеженням прав дітей. Адже є Закон України «Про загальну середню освіту» та Правила прийому до ліцеїв із посиленою військово-фізичною підготовкою, згідно з якими навчатись у ліцеї можуть громадяни, які проживають на території України та на час вступу мають 15 років.

«У 2010 році на адресу ліцею був направлений лист обласного управління освіти від 10.06.2010 р. №1618/02-10, згідно з яким, починаючи з 2010-2011 років, заборонявся прийом документів від кандидатів на вступ із інших областей без рекомендаційного листа управління освіти і науки ВОДА, – розповідає Павло Боснюк. – Тим самим Михайло Попович узяв на себе повноваження, що не передбачені вищевказаними документами, порушуючи права дітей».

Ще один промах у ліцеї, вказаний у документі, який розглядала комісія, – це недостатня повсякденна індивідуальна виховна робота з ліцеїстами.

Начальник ліцею запевняє, що це твердження не відповідає дійсності. За його словами, діти знаходяться під контролем учителів під час навчання, а після нього – під цілодобовою опікою офіцерів-вихователів, за винятком тих, які відбувають додому. Також Боснюк повідав, що на кожного ліцеїста ведеться журнал індивідуально-виховної роботи.

У роботі навчального закладу управлінці відмітили й масові відрахування ліцеїстів, і те, що відраховані спудеї лишилися поза школою.

«Так, відраховуємо багато, – погоджується Павло Боснюк і зауважує: – Заклад у нас специфічний, не усім під силу навантаження. За 2010 рік відраховано 17 дітей, вісьмох – за станом здоров’я. До нас хлопці та дівчата приходять із довідками «здоровий», а коли перевіряємо їх у військовому шпиталі, виявляємо низку болячок: серцево-судинної системи, очей. Так, нещодавно в одного за довідкою «здорового» ліцеїста лікарі діагностували екзему, бувало й таке, що порок серця виявляли. Тож ми тут не можемо тримати хворого учня, давати йому навантаження та доводити до невідомо якого стану. Наступні причини, через які відраховували дітей, – це моральна, психологічна неготовність переносити навантаження навчальної програми, свідома неготовність реалізувати себе у військовій службі. Також зауважу, що від кожного відрахованого ліцеїста є довідка про те, що він продовжує навчання в іншому загальноосвітньому закладі».

Головний освітянин мовчить

Начальник ліцею в свою чергу відзначив і те, що з боку управління освіти йшов систематичний тиск на кадрові призначення працівників ліцею.

«Мої неодноразові заперечення з приводу неправомірних дій начальника управління освіти пана Поповича трактуються як усілякі намагання вийти з-під контролю управління або називаються неетичною поведінкою», – каже Боснюк.

Зважаючи на це, журналісти вирішили поспілкуватись із самим очільником управління Михайлом Поповичем, аби підтвердити чи спростувати слова директора ліцею. Одначе головний освітянин області навідріз відмовився спілкуватися. Він зазначив, що питання про розірвання контракту з Боснюком зняли з порядку денного сесії обласної ради за пропозицією голови ОДА Бориса Клімчука. Тож, мовляв, із його боку тепер некоректно давати будь-які коментарі.

Зауважимо, в день засідання сесії обласної ради Борис Клімчук навідувався у ліцей, тому, можливо, саме це посприяло зміні думки.

Начальник ліцею вважає, що на цьому ця справа не закінчиться.

«Я переконаний, що початок був покладений уже з моменту спроби переписання контракту, тоді у мене була «зіркова хвороба». Нині мені приписують таке, що я мало не злочинець. Думаю, треба чекати далі: згодом з’явиться чергова інформація. Якщо ці свічки хтось запалює, значить, комусь вони мають гріти душу. Втім, я стверджую, що діятиму в межах чинного законодавства. Зі мною підписаний контракт до 2016 року, я маю обов’язки й буду їх виконувати».

Ольга Урина

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Джерело: Відомості.UA
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Чи звільнять начальника військового ліцею?
17 листопад, 2011, 14:24
Колекторів хочуть знищити
16 листопад, 2011, 16:15