Погода, Новости, загрузка...

У трьох районів Волині можуть забрати статус «чорнобильських»

У Києві вирішили, що потрібно змінити статус забруднених територій, який нині встановили для Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицького районів.

Про це йшлося 20 жовтня під час час засідання комісії з питань соціального захисту населення, трудових ресурсів та з питань, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, - повідомили у прес-служб облради.

Так, депутати обговорили звернення Камінь-Каширської, Любешівської та Маневицької районних рад щодо перегляду меж зон радіоактивного забруднення населених пунктів їхніх районів.

Обранців районних громад насторожив експертний висновок про радіологічний стан населених пунктів районів, підготовлений експертною групою Національної комісії з радіаційного захисту населення України, яким рекомендовано змінити статус забруднених територій.

В районних радах вважають, що цей документ підготовлений без всебічного вивчення та не містить статистичних даних про стан захворювання населення, в тому числі і зростання онкологічних паталогій. В усіх трьох зверненнях порушується клопотання до обласної ради про відтермінування перегляду меж зон радіоактивного забруднення.

З викладеним у зверненнях райрад погодилися всі члени комісії.

Заслухавши фахівців управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації, центру "Облдержродючість", обласного центру лабораторних досліджень СЕС України, члени комісії зійшлися на думці, що питання потребує обговорення під час сесії обласної ради.

Зокрема, запропонували звернутися в Кабінет міністрів та просити провести дозиментричну паспортизацію усіх населених пунктів трьох поліських районів і, відповідно, відтермінування перегляду зон радіоактивного забруднення на Волині.

Крім цього, депутати проситимуть про збереження соціального та медичного захисту для осіб, які проживають на територіях з нинішнім статусом. У зверненні також планується викласти пропозиції щодо здійснення радіо-екологічного моніторингу харчової продукції.