Волинські бізнесмени попереджають про євроінтеграційні проблеми

Волинські бізнесмени попереджають про євроінтеграційні проблеми
Серед ризиків, які чекають на українських бізнесменів після вступу до Євросоюзу – втрата російських партнерів, закритість ринків ЄС та неадаптованість стандартів нормам ЄС.

Про це 29 листопада під час засідання Регіональної ради підприємців в області повідомив голова ради та генеральний директор ТзОВ «Модерн-Експо» Петро Пилипюк.

Він зазначив, що майбутнє України – за Європейським союзом, втім нині бізнес-сфера країни спільно з урядом повинна перелаштуватися для роботи в нових умовах.

«Те, що ми сьогодні взяли паузу у підписанні договору по-різному трактується, але хочу нагадати, що це – економічний договір. Політичні складові надзвичайно важливі, але головною має бути економіка. Паузу треба розцінювати як шанс для того, аби після підписання не було тих ризиків, про які ми говоримо», - зазначив Пилипюк.

Бізнесмен каже, що його підприємство має близько 1800 найманих працівників. Близько 60% продукції продається на території Митного союзу.

«Особливо ми відчули чого можна очікувати в результаті євроінтеграції в серпні 2013 року, коли зупинився весь експорт у Росії. Два тижня тоді вантажі стояли», - зазначив Пилипюк.

У таких випадках, на думку Петра Пилипюка, варто, маючи потужності, будувати бази у Росії. Втім оскільки таких інвестицій не може дозволити собі кожне підприємство, то варто уряду ретельніше співпрацювати з бізнесом при побудові умов зовнішньоекономічної діяльності.

Петро Пилипюк застерігає, що ймовірне введення для українських виробників податку зі сторони Митного союзу. Зокрема, 20% мита на сири, 10% на українські підшипники, 15% на меблі, 65% на м’ясо.

«При таких митах шансів там працювати узагалі немає. Ми фактично боремось з російськими конкурентами за 5 чи 6%. Ми повинні дати нижчу ціну, а не у ту саму попасти. Не варто говорити, що багато східний підприємств орієнтовані на Росії і це дійсно може бути боляче», - зазначив Пилипюк.

Тому завданням уряду є домогтися скасування додаткових мит на російському ринку. Ще один ризик пов’язаний з тим, що Євразійська комісія прийняла на засіданні рішення про передачу прав митним органам країн митного союзу без консультацій з Україною, а саме самостійно застосовувати мита на імпортні товари.

«Навіть сьогодні, якщо ми призупинили процес підписання, то впровадження мита можлива у будь-який день. Зупинка товару можлива у будь-який день. Тому надзвичайно важливо аби уряд України домігся скасування цього рішення», - зауважив голова ради.

На думку Петра Пилипюка, український уряд повинен лобіювати збільшення квот для українських виробників у разі скорочення експорту у країни Митного Союзу.

«Спочатку 2013 року українські виробники поставили на ринок країн Митного Союзу 17 тисяч тонн яловичини і 148 тисяч тонн кондитерських виробів. За проектом угоди з ЄС українські виробники матимуть квоту до 12 тисячі тонн яловичини і до трьох тисяч тонн кондитерських виробів. Це велика невідповідність», - каже Пилипюк.

Ще однією проблемою для виробників стане адаптація стандартів ЄС до українських регламентів. Нині, зі слів бізнесмена, з 27 тисяч стандартів країн ЄС, Україна імплементувала близько 7 тисяч.

Аби врегулювати ці неточності багатьом виробникам доведеться модернізувати виробництво, особливо у середніх і дрібних виробників. Що у свою чергу потребує значних фінансових інвестицій.

Більше того, незабаром нові регламенти щодо продукції вводять і країни Митного Союзу.

«Дуже добре, що є чітка ясність – ми йдемо у ЄС. Це добре. Теперішня пауза – це теж добре, адже якщо ми бачимо ризики і не маємо часу зреагував на них, то нас чекають великі виклики», - розмірковує Пилипюк і вважає у період до підписання угоди уряд країни має активно долучити бізнес до обговорення умов асоціації з ЄС, так як зробили сусідні країни.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 23
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в якої на підприємстві шева побачив зарплату 500 евро нема чого переживати.то наш генійґ.вундеркіндів тут хватає...при сприянні бородатих та вусатих..
Відповісти
ОТ СКАЖІТЬ МЕНІ ЧОМУ Я ЗАКОНОПОРЯДНИЙ ГРОМАДЯНИН НЕ МОЖУ ВІЛЬНО ЇЗДИТИ ДО НАШИХ ДЕМОКРАТІВ НАВІЩО ТІ ПРИНИЖЕННЯ ВИМОГИ НАВІТЬ ІНКОЛИ ДОВІДОК ПРО ВІДСУТНІСТЬ ХВОРОБ (як це було в Руминії) ЩОБ ВІДКРИТИ ТУ НЕЩАСНУ ВІЗУ?????? ЧОМУ ЛЮБОВ ТАКА ОДНОБОКА??? ЧОМУ ТАКІ ПІДОЗРИ??? ЯЖ НЕ ПОЛІТИК Я ГРОМАДЯН? ЩОСЬ НЕ ВЛАШТОВУЄ НЕХАЙ ВВОДЯТЬ САНКЦІЇ ДО ЯНИКА ДО АЗІРОВА А ДО ЧОГО ТУТ Я ТА ВИ????
Відповісти
що ти це пишеш.ти сам все розумієш.в тебе президент від них на халяву хоче астрономічні суми..а що захоч ти..цивілізований пох...проблеми в соціальній адаптації частини наших співгромадян..їдь в білорусію-там все чікі-пікі.
Відповісти
ТА дочого тут Президент то того був теж проезидент "Єуропеєць" якого дуже любив євросоюз ДЕ ВІЗИ?????? ЧОМУ ДО НАС СТАВЛЕННЯ ЯК ДО РАБІВ??? не подобається політика держави хай вводятьсанкції ДО чого тут МИ З ВАМИ????
Відповісти
Надеюсь теперь сторонами будут обсуждаться не вопросы освобождения Тимошенко, а в вопросы экономического развития нашего государства.
Відповісти
кажете не зможете конкурувати з ЄС..
так ви виробляйте достойний продукт щоб в ЄС хотіли його купувпти а не нам і росіянам талеати!!!
Відповісти
А Вам не здається що ви трошки дурні? Модерн продає своє обладнання в понад 20 країн від сходу-заходу та незважаючи на це навіть такі потужні підприємства усвідомлюють що якщо підписати тяп ляп то пролеми будуть або з Євросоюзом або з митним ....
Відповісти
Ха! Ну ще б Пилипюк, щось промичав проти волі Климчука. І так туситься щоб Саша-стоматолог бізнес не забрав, він тепер любу пісню заспіває. в любу дудку дуне.
Запамятайте його трьоп, але часи всеодно міняються, і побачите як ця шістка буде кукарікати.
Між іншим, бабло профукувати весь час в Європу їздить, в кацапскій Сочі хому щось не подобається.
Відповісти
Заліз в сраку владі без мила. На щастя, таких небагато, як пилипюк. Одинокі екземпляри. Знає, що пікне, і піде розвантажувати вагони, як розвантажував в студентські роки.
Відповісти
Петро ми тебе почули і навіть записали
:)
Але вірю, що в душі ти з нами
Відповісти
так всі...і борис Петрович тоже.
Відповісти
Працюю на модерні в Луцьку маю ЗП 5000, маю можливість їздити в Європу і ходити до вас в спордзал, мене все влаштовує і без Вашої Євроінтеграції...
Відповісти
ти шева?
Відповісти
ХУ із шева?
Відповісти
пєстня для вас .ваше світле сучасне і майбутнє.ху іс ху..http://www.youtube.com/watch?v=NGIdJ-CnBzo
Відповісти
Пане Пашенко ось ви ходите на євро майдан навіть намагаєтесь його очолити та чомусь Ваші працівники на Олімпії говорять про зарплату в 1500 + бонуси в конвертах.... багато чув про Вас "хороших" відгуків в Вашому кавовому бізнесі ;) де працівники виявлялись навіть винними Вам, що ж заважає Вам будувати Європу у Вас на підприємстві… де європейська зарплата ;) чому той самий Пилипюк - Модерн, Цибульський-СКФ, ДУбчук-Тигрес і.т.д. МОЖУТЬ платити офіційно і непогану зарплату а Ви ні ;) де є Ваші Європейські потуги ;) ?
Відповісти
Запроданець!
Відповісти
мій батько працює в нього має заробітну плату 6000 грн. в середньому на підприємстві зарплата 3000 І ЦЕ ВСЕ ОФІЦІЙНО!!! (це тоді як в тій самій польші наші батраки на сезоні проживаючи в бараках мають тіж 3000-5000 грн.) Зрозуміло що він переживає і про свій бізнес і про працівників ... А ВИ ЩО ЗРОБИЛИ ЩО ДОСЯГЛИ???? а?
Відповісти
всіх на працю до пр.всіх...крепкі господарники..."печально "що так багато тупих полішуків та казок про поле чудес..
Відповісти
Я був на засідані і почитав, що тут написано. Печально :( яскравий приклад як з допомогою гучного заголовку зробити з людини ворога :( на засіданні справіді йшла мова про ризики як ЄС так І Митного союзу та резолюція була обноголосна за Євросоюз .... прикро за таку роботу журналістів :(
Відповісти
ПИЛИПЮК ФОРЕВА!!!!!!!!! ІДІТЬ ІШАЧІТЬ НА КРОМБЕРГ ДО "ЄВРОПЕЙЦІВ" А ВІН СПРАВДІ ДБАЄ ПРО ПРАЦІВНИКІВ!!!!
Відповісти
Теперь Европа будет обсуждать не Тимошенко, а экономику
Відповісти
ВОТ И ПОКАЖИТЕ СВОЮ ИСКРЕННОСТЬ НЕ БОЛТОВНЕЙ, А КОНКРЕТНЫМИ ДЕЛАМИ. ОТМЕНИТЕ ВИЗЫ ДЛЯ УКРАИНЦЕВ, ОКАЖИТЕ ФИНАНСОВУЮ ПОМОЩЬ, ПРЕДЛОЖИТЕ ВАРИАНТЫ БОРЬБЫ С КОРРУПЦИЕЙ,ОБНАРОДУЙТЕ СЧЕТА УКРАИНСКИХ ОЛЛИГАРХОВ КТО ВОРОВАЛ И НАПРЯТАЛ У ВАС ДЕНЕГ КОТОРЫЕ РАБОТАЮТ НА ВАШИ СТРАНЫ, ОТКРОЙТЕ СВОИ РЫНКИ ДЛЯ УКРАИНСКИХ ТОВАРОВ И ДАЙТЕ СРОК ПРОДАВАТЬ УКРАИНСКИЕ ТОВАРЫ ПО НАШИМ СТАНДАРТАМ, ПОМОГИТЕ С МОДЕРНИЗАЦИЕЙ ПРОИЗВОДСТВА И АДАПТАЦИИ К ЗАПАДНЫМ СТАНДАРТАМ. ТОГДА БУДЕТ ПОНЯТНО ВАШЕ ЖЕЛАНИЕ ПОМОЧЬ, А ТАК, КРОМЕ КОРЫСТИ НИЧЕГО
Відповісти
Останні новини
Волинські бізнесмени попереджають про євроінтеграційні проблеми
29 листопад, 2013, 15:13
Євроланцюг в Києві. ФОТО
29 листопад, 2013, 15:03