Додати запис

Конгрес Ініціатив Східної Європи

V Конгрес Ініціатив Східної Європи. Загальна інформація.
Запрошуємо усіх бажаючих!
Ми шукаємо волонтерів для допомоги в організації Конгресу Ініціатив Східної Європи, який відбудеться в Любліні 29.09 - 01.10.2016
Усіх зацікавлених просимо надсилати Заявки разом з резюме за адресою: [email protected] із зазначенням в темі НАБІР ВОЛОНТЕРІВ Термін прийому заявок закінчується 15.08.2016.Співпраця
Запрошуємо до співпраці в організації найбільшої події Східної Польщі! Заохочуємо ознайомитись з нашою пропозицією співпраці
http://www.volynpost.com/img/modules/blogs/e/e3/9b5338944b784279fd46424b2fe10e3e/cs-.jpg
http://www.volynpost.com/img/modules/blogs/0/1f/02869453323b0890e016811195c8a1f0/cs-.jpg http://www.volynpost.com/img/modules/blogs/0/1f/02869453323b0890e016811195c8a1f0/cs-.jpg http://www.volynpost.com/img/modules/blogs/6/f4/69353bd9431d1ad3ba4aa85272fcff46/cs-.jpg

V Конгрес Ініціатив Східної Європи відбудеться 29 вересня - 1 жовтня 2016 року у Люблінському конференц-центрі м. Люблін (http://lcklubelskie.pl/).
Організаторами щорічного Конгресу є Президент міста Люблін - Кшиштоф Жук та Маршалок Люблінського воєводства Славомир Сосновський.
Конгрес Ініціатив Східної Європи міцно прописався у календарі важливих подій, пов'язаних зі ”Східним партнерством” і став важливою платформою для діалогу середовищ культури та освіти, органів місцевого самоврядування та державних органів, представників регіональних та світових міжнародних організацій, підприємців, представників НУО, журналістів, коментаторів і творців з цієї частини Європи. Місія КІСЄ надихає до співпраці понад кордонами, а також до взаємообміну ідеями та досвідом між Європейським Союзом та країнами, розташованими поза межами його східних кордонів.
Конгрес Ініціатив Східної Європи, що проводиться починаючи з 2012 року, щорічно збирає загалом близько 1000 учасників зі всієї Європи, а в основному – з країн Східного Партнерства, які зацікавлені різноманітністю його тематики та хочуть брати активну участь у цікавих дискусіях з експертами, політичними діячами та лідерами впроваджуваних змін.
Конгрес Ініціатив Східної Європи проводиться у рамках діяльності програми Центру східних компетенцій. Завданням ЦСК є ініціювання та поширення нових проектів розвитку та досягнення спільними зусиллями нової якості співробітництва, у широкому його розумінні, шляхом створення середовища людей і організації, чий спільний голос висловлюватиме їхню позицію з питань, суттєвих і важливих для цієї частини світу.
Більше інформації про програму, як і про саму подію, Ви знайдете на веб-сайті: www.kongres.lublin.eu.

Місце проведення Конгресу
Люблінський Конференційний Центр - це новий комплекс у центрі міста Люблін, який пропонує 11 сучасних конференц-залів різної площі, обладнаних за найкращими світовими зразками. Найбільший зал разом з фойє займає поверхню площею 500 м2 зі спроможністю змістити до 400 чоловік. Окрім того, його гості мають можливість скористатися з приміщень класу ”бізнес-центр”, просторого атріум чи оглядового майданчика, розташованого на останньому поверсі будівлі.
Перевагою ЛКЦ є не лише його близькість до аеропорту, хороше автомобільне та залізничне сполучення з Варшавою, але й престижне місце розташування самого об'єкту – у самому центрі міста, поруч найстарішого міського парку – Саксонського Саду, та в 10 хвилинах ходи від Старого міста.

Програма
У цьому році дискусії відбуватимуться в наступних програмних напрямках:
1. Децентралізація влади – у рамках перетворень та реформ української адміністрації відбувається децентралізація державної влади – процес який супроводжується водночас об'єднанням суспільства на його найнижчому рівні (поєднанні громад). Для більш повної синхронізації процесів, місцеві органи влади у стратегічному управлінні починають брати до уваги колективне управління.
Панелі:
Роль Польщі у процесі децентралізації українських органів влади місцевого рівня.
Громадська сила міст – як використовувати потенціал суспільства у формуванні органів місцевого самоврядування міста України?
Реконструкція та оновлення – чи досвід польських міст є відповіддю на потреби реформування українських міст?
Добровільне об'єднання громад в Україні: гальма для децентралізації?
25 років реформ у Польщі: Який кращий досвід Польщі повинна перейняти Україна?
 
2. Безпека у Східній Європі - на рубежі XX і XXI століть вестфальський лад у міжнародних відносинах перетворився в поствествальський порядок. "Розмивання" основних принципів, які були обов’язковими до цих пір у міжнародних відносинах (принципи: суверенітету держави, юридичної рівності держав та принцип невтручання у внутрішні справи іншої держави) призвело до виникнення нового "гібридного" посветсвальського порядку. "Гібридність" поствествальського ладу значною мірою вплинула на формування нового типу збройних конфліктів, які часто називають новою війною, або конфліктом низької інтенсивності. У такого роду конфліктах стираються межі між класичною війною, що ведеться однією державою проти іншої, і внутрішнім конфліктом. Війни нового типу ведуться в різних площинах: політичній, військовій, економічній, інформаційній та культурній.
Російська Федерація змагається з НАТО і ЄС за збереження впливу на території Східної Європи, а "гібридні" війни стали одним із елементів стратегії найбільших та найвпливовіших світових держав у сфері розподілу впливів на світовій арені.
Панелі:
Польща у формуванні системи безпеки Східної Європи в умовах декомпонування європейського ладу.
Військово-політична безпека. Перспективи вирішення збройних конфліктів та пост-конфліктної реконструкції в країнах Східної Європи.
Інформаційна безпека. Інформаційні війни у Східній Європі.
Економічна безпека. Торговельні війни та газові конфлікти у Східній Європі.
Підсумки: "Русский Мир" – Ідеологія, Культура. Геополітика.
3. Моделі примирення – напрямок, у якому порушуватимуться питання пам'яті, історії конфліктів, позитивних змін у державному устрої, роздуми над ставленням людей, нагальними проблемами міжкультурної освіти, спільного пошуку моделей домовленостей та порозуміння в регіоні Центральної і Східної Європи і прикладів індивідуальної допомоги іншій людині. В дискусійній лінії мова йтиметься, зокрема, про цінності та етичне ставлення до Геноциду і проблем дискримінації, тем відзначення річниць: 25-річчя незалежності Вірменії і України, а також процесів (де)стабілізації у регіонах.
Панелі:
Врятовані та Спасителі
Польща – Україна: досвід
Небезпека, яку несе затирання злочинів

4. Наука і освіта – дискусійна лінія включає питання, пов'язані з навчанням, а особливо – що стосується його міжнародного виміру. Обговорення стосуватимуться позитивних прикладів співпраці органів місцевого самоврядування з вищими навчальними закладами з різних країн у галузі створення програм подвійного дипломування, а також міжнародного співробітництва шкіл та ВНЗ. Важливою темою стане також питання розвитку молодих учених, міграції іноземних студентів з країн Східного Партнерства та створення для них привабливих навчальних програм.
5. Панелі:

”Місто академічне” – ідея, стратегія розвитку та моделі співпраці міст з вищими навчальними закладами
Подвійне дипломування та процеси інтернаціоналізації вищої освіти.
Європейський Східний Університет.
Освіта без кордонів – про освіту молоді.
Молоді науковці у Центрально-Східній Європі.
Міжнародне співробітництво середніх шкіл.

5. Громадянське суспільство – дискусійна лінія, організатором якої стало середовище люблінських неурядових організацій. Під час обговорень порушуватиметься тематика, що стосується в різних сфер діяльності, в тому числі громадянського бюджету, стратегії розвитку міського простору, освіти, культури, будуть наведені також приклади добрих практик громадських ініціатив (ознайомчі візити).

Панелі:
Змінюємо місто разом. Співпраця у трикутнику: мешканці - НУО – адміністрація.

6. Контексти – дискусійний напрямок, проблематика якого стосуватиметься перш за все ролі засобів масової інформації та їх впливу на повсякденне життя (особливо у випадку України). Будуть порушені питання про можливості виходу з кризи цінностей та лідерства в період як системної трансформації, так і демократичної стабілізації. Одним з істотних стане також питання, що стосується функціювання національних і етнічних меншин в публічному просторі.

Панелі:

Революція ЗМІ в Україні - ситуація засобів масової інформації в Україні через два роки після політичних змін.
Від кризи до свободи.
Зростання націоналістичних настроїв як загроза для національних і етнічних меншин у Польщі.

7. Децентралізація культури - поговоримо про те, яку важливу роль у формуванні культури відіграють активісти, неформальні групи та неурядові організації, і як їх дії реально впливають на підвищення якості життя мешканців і розвиток міста та регіону. Разом обміркуємо, як можемо відкривати, підтримувати та примножувати такі неформальні ініціативи, що виходять знизу і яким чином органи влади – чи то у регіонах, чи теж у масштабі країни – повинні підтримувати та просувати саме такі ініціативи вверх.
Панелі:
Підтримка громадського капіталу у формуванні культури та впровадженні реальних змін у розвиток міста та регіону
Культурна освіта - проблеми і зміни, з якими стикаються установи культури
Громадська відповідальність бізнесу – співпраця бізнесу та органів місцевого самоврядування у створенні спільних інструментів, що підтримують розвиток культурної активності.


8. Стійкий транспорт - розвиток сталого транспорту і мобільності транспорту це чималий виклик для місцевих органів влади у контексті все більш посиленого автомобільного руху і пов'язаних з цим проблем. Ефективне управління громадським транспортом, підтримка та популяризація велосипедного та пішохідного руху, а також створення зручного для пересування простору без архітектурних бар'єрів є визначними факторами привабливості сучасного міста для його мешканців. В рамках тематичних панелей будуть обговорюватися заходи, що використовуються для розвитку альтернативних для автомобілів транспортних засобів, а вело-екскурсія містом на Люблінському міському велосипеді буде шансом побачити, як це виглядає на практиці.
Панелі:

Громадський транспорт - інтермодальні перевезення як шанс для розвантаження переповнених міських доріг.
Добрі практики в області реалізації політики велосипедного та пішого пересування.
Велопроїзд по велосипедній та пішохідній інфраструктурі Любліна (проїзд на велосипедах по Любліні, під час якого будуть показані найкращі й найцікавіші приклади рішень для руху велосипедистів та пересування пішоходів).

9. Спадщина - під час обговорень сесії ми будемо спільно замислюватися над потенціалом культурної спадщини Центральної та Східної Європи, намагаючись детально обговорити вибрані проблеми і можливості, які в цій області ставить перед нами сучасність. Проаналізуємо явищами, з якими доводиться спіткатись під час роботи з культурною спадщиною та новими цифровими технологіями. Обговорюватимуться також шляхи та можливості стимулювання місцевого розвитку шляхом створення маршрутів культурного туризму. Разом ми проаналізуємо специфіку східноєвропейського модернізму та роль, яку вона відіграє в культурної обізнаності жителів.

Панелі:
Культурна спадщина та нові медіа
Культурна спадщина і модернізм
Культурна спадщина та туристичні маршрути

10. Гуманітарна допомога – дискусійний напрямок, присвячений формам гуманітарної допомоги для України під час війни.
Під час обговорення будуть розглянуті наступні теми: добрі практики і досвід передачі допомоги; проблеми інституційного, юридичного, психологічного характеру і т. п.; з якою метою ми надаємо підтримку постраждалим в результаті конфлікту на східних територіях України. Ми відповімо на питання, чому слід змінити або поліпшити відносини між партнерами, які надають та отримують гуманітарну допомогу. Наприкінці будуть вестись обговорення на тему польського досвіду і спільних проектів, реалізованих на основі програми „Разом з Україною".
11. Ділові відносини
12. Туризм
Дискусійні панелі напрямків: гуманітарна допомога, туризм, ділові відносини знаходяться на стадії підготовки.
Більше інформації ви знайдете на http://kongres.lublin.eu/opisy-linii-programowych
Конкурс
Під час Конгресу будуть вручені нагороди та відзнаки у Конкурсі на найкращі проекти транскордонного співробітництва. Конкурс адресований всім суб'єктам без будь-яких формально-юридичних обмежень – закладів культури, громадських організацій і неформальних творчих груп, приватних осіб, органів місцевого самоврядування, а також суб'єктів господарської діяльності, з країн Європейського Союзу та Східного Партнерства.
Основною метою конкурсу є розвиток транскордонного співробітництва, а також обмін передовим досвідом і досвідом в області проектних ініціатив розвиваючого характеру, що реалізуються на території Східної Європи. При підготовці конкурсу, його організатори керувалися принципами відкритості, рівності і доступності для всіх учасників, незалежно від форми діяльності, країни, масштабу діяльності чи юридичного статусу суб’єкту, що подає заявку на участь у конкурсі.
У конкурсі може бути вручена одна головна нагорода та довільна кількість нагород у кожній із семи категорій. Проекти-переможці будуть представлені під час Конгресу, а також будуть опубліковані у рекламному каталозі. Це дасть змогу розповсюдити інформацію про найкращі практики в реалізації партнерських проектів з організаціями країн Східного Партнерства серед тисяч одержувачів.
Тематичні категорії:
належне управління включає в себе проекти, істотним елементом яких було підвищення інституційної якості роботи державної адміністрації;
громадянське суспільство – охоплює проекти, істотним елементом яких був розвиток громадянського суспільства;
культура – охоплює культурні проекти, істотним елементом яких був перетин кордонів в культурному вимірі – у будь-якій можливій формі (наприклад, завдяки реалізації художні проектів, обміну або резиденції творців, організації культурних заходів, перекладам, обміну ноу-хау та ідеями);
туризм – охоплює проекти, істотним елементом яких був розвиток туризму;
освіта – включає в себе проекти, істотним елементом яких був розвиток неформальної освіти, як шкільної, так і вищої;
охорона навколишнього середовища – охоплює проекти, важливим елементом яких був захист навколишнього середовища та популяризація та просування сталого розвитку;
спадщина – включає в себе проекти, які стосувалися рятування, збереження і популяризації культурної та/або історичної спадщини.
Більше інформації на http://kongres.lublin.eu/o-konkursie
Доповідачі
Завдяки своїм значимості та престижу, Конгрес Ініціатив Східної Європи у попередніх роках гостив таких осіб, як:
Владислав Бартошевський, колишній Міністр Закордонних Справ Республіки Польща
Адам Ротфельд, колишній Міністр Закордонних Справ Республіки Польща
Влоджімєж Карпінський, колишній Голова Фонду державного майна Республіки Польща
Яцек Пєхота, колишній Міністр Економіки Республіки Польщі
Лєван Харатішвілі, Заступник Міністра Культури Грузії
Штефан Фюле, Комісар ЄС з питань розширення та Європейскої політики сусідства.
Анна Стшонска, Європейська Служба зовнішньої діяльності.
Доктор Мажена Гуз- Феттер, в.о. Директора представництва ЄК у Польщі
Володимир Бачинський, Директор Департаменту ЄС при МЗС України.
Бен Слей, Директор Програми Об’єднаних Націй з питань розвитку.
Ян Томбіньский, посол ЄС в Україні.
Юрій Бодруг, посол Республіки Молдова у Польщі
П’єр Булєр, посол Франції у Польщі
Богуміл Люфт, колишній посол в Республіці Молдови та Румунії.
Павел Коваль, депутат Європейського парламенту
Марек Мігальский, депутат Європейського парламенту
Януш Корвін- Мікке, депутат Європейського парламенту

Більше інформації на http://kongres.lublin.eu/prelegenci">
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.