Хто найбагатший серед депутатів Луцької міської ради?

Хто найбагатший серед депутатів Луцької міської ради?
Рахувати гроші у чужій кишені – поганий тон. Традиційно це правило не поширюється на тих, хто має потенційну можливість влипнути у корупцію, – чиновників.

А новий антикорупційний закон зобов’язав розповісти про свої доходи ще одну категорію «потенційних хабарників» – тих, кому громада довірила владні повноваження, себто депутатів місцевих рад.

ВолиньPost попросив депутатів Луцької міської ради оприлюднити свої декларації про доходи за 2011 рік.

Оскільки закон змушує обранців лише здавати заповнені декларації про доходи у міськраду, без їх обов’язкового оприлюднення – справа показати свої доходи читачам ВолиньPost для депутатів Луцькради була повністю добровільною.

Відтак показати громаді свої фінансові документи погодилася лише половина депутатського корпусу - 27 чоловік.

ЗАКОН ДОЗВОЛИВ БУТИ ІНКОГНІТО

З 1 січня 2012-го набрала чинності стаття 12 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції». Вона визначає, хто повинен щорічно до 1 квітня подавати за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік. У списку осіб – і депутати місцевих рад.

Наші місцеві депутати повинні були подати декларації до Луцької міської ради у визначений термін. Ці примірники зберігаються у кадрових підрозділах. Оприлюднювати їх депутатів місцевих рад закон не зобов’язує.

Нагадаємо, що для посадовців високого рангу оприлюднення декларацій є обов’язковим. 20 квітня оприлюднили свої декларації волинський губернатор Борис Клімчук і троє його заступників. 22 квітня розказали і показали, скільки заробили голова Волинської обласної ради Володимир Войтович і двоє його заступників.

Такі розбіжності в обов’язковості оприлюднення декларацій, вочевидь, пояснюються просто. Якщо посадовці отримують дохід з державної казни, то заробіток депутатів місцевих рад – їх особистий клопіт. Адже робота обранцем місцевої громади здійснюється на добровільних засадах і бюджетними грошима не оплачується. Кожен з депутатів має різну професію та достаток.

ХТО БУВ ХТО У 2011-МУ?

Власним бізнесом, згідно з інформацією сайту Луцької міської ради та сайту «Твій депутат», займалося 14 депутатів Луцької міської ради. З них п’ятеро відмовилися оприлюднити свої декларації.

Олександр Плісецький, директор «ТзОВ Марк-Медіа»;

Андрій Козюра, директор ТзДВ «Юридична компанія «Ліга права»;

Андрій Разумовський, директор ПП «Західноукраїнська торгова компанія»;

Олег Чернецький, приватний підприємець;

Роман Бондарук, директор ТзОВ «Пластіком»;

Андрій Осіпов, засновник, керівник корпоративних проектів Юридичної компанії «Універсал», адвокат Волинської обласної колегії адвокатів;

Олександр Пилипович, підприємець;

Руслан Ніколайчук, підприємець;

Аскольд Пекарський, підприємець,

Олена Голєва, голова наглядової ради ВАТ Луцьке виробничо-торговельне швейне підприємство «Волинь», перебувала у декретній відпустці (відмовилася надати декларацію);

Володимир Никитюк, директор ТзОВ «Ніко» (відмовився надати декларацію);

Антон Сосновський, підприємець (відмовився надати декларацію);

Микола Яручик, директор ТзОВ «Апельсин» (відмовився надати декларацію);

Євгеній Ткачук, директор приватного підприємства «Автоцентр Плюс» (відмовився надати декларацію).

* * *

Менеджерів високого рангу у приватному бізнесі серед депутатів ми нарахували вісім. З них лише троє погодилися оприлюднити свої декларації.

Олександр Пиза, до серпня 2011 року – помічник керівника із фінансових питань АПГ «Пан Курчак», директор «Компакт-маркет»;

Віталій Кварцяний, головний тренер ФК «Волинь»;

Сергій Григоренко, заступник директора ТзОВ «КМ-Холдинг»;

Юрій Корольчук, генеральний директор публічного акціонерного товариства «Волинь-Авто» (відмовився оприлюднити декларацію);

Валерій Бондарук, комерційний директор ТзОВ «Волиньфарм» (відмовився оприлюднити декларацію);

Сергій Волик, генеральний директор ТзОВ «Магніт» (відмовився оприлюднити декларацію);

Анатолій Пархом’юк, перший заступник голови правління Публічного акціонерного товариства «Луцький пивзавод» (відмовився оприлюднити декларацію);

Володимир Самуляк, заступник директора державного виробничо-торгового підприємства «Волиньфармпостач» (відмовився оприлюднити декларацію).

* * *

Депутатів, які працюють на керівних посадах у комунальних та державних установах чи підприємствах у міськраді - 10. Декларації оприлюднили четверо:

Григорій Пустовіт, секретар Луцької міської ради;

Любов Серба, завідувач приймального відділення Волинської обласної інфекційної лікарні;

Павло Данильчук, директор Волинського обласного центру національно-патріотичного виховання молоді;

Богдан Шиба, 3,5 місяця працював начальником відділу містобудівного кадастру Волинської ОДА;

Ганна Кравчук, головний лікар Луцької міської поліклініки №2 (відмовилася оприлюднити декларацію);

Іван Корчук, директор КП «Луцькводоканал» (відмовився оприлюднити декларацію);

Рустам Дячук, по травень 2011 року - директор державного комунального підприємства «Луцьктепло». З 8 червня 2011 року – заступник начальника управління економіки Луцької міської ради - начальник відділу транспорту та зв’язку (відмовився оприлюднити декларацію);

Олександр Семенюк, з липня 2011 року очолив відділ в управлінні Держкомзему у Волинській області, до цього – ТОВ «ОЛДІ» на посаді інженера-землевпорядника (відмовився оприлюднити декларацію);

Наталія Бунда, до березня 2011 року завідуюча відділом агітаційно-пропагандистської роботи Луцького міського виборчого штабу ВО «Батьківщина», з 15 березня 2011 року - начальник відділу розвитку туризму управління міжнародного співробітництва та туризму Луцької міської ради (відмовився оприлюднити декларацію);

Василь Гриб, заступник ректора з виховної роботи Луцького біотехнічного інституту (відмовився оприлюднити декларацію);

* * *

Решта 18 депутатів міськради – це працівники приватних, державних партійних чи громадських структур, безробітні, пенсіонери. З них погодилися оприлюднити декралацію одинадцять.

Степан Цимбалюк, до січня 2011-го головний лікар Луцької міської поліклініки №3;

Роман Романюк, помічник директора ПрАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс»;

Петро Савчук, доцент кафедри Луцького національного технічного університету;

Сергій Сівак, лікар-ординатор Волинської обласної клінічної лікарні;

Юрій Вега, заступник головного інженера КП «Луцькводоканал»;

Олександр Магеровський, працівник ТзОВ «Кон-Лекс»;

Ірина Комлик, менеджер ТзОВ «Екопрод», перебувала у декреті;

Святослав Боруцький, безробітний;

Микола Дендіберін, адміністратор ТзОВ «Альфа-Луцьк», пенсіонер Міноборони України;

Андрій Калахан, тимчасово не працював;

Тарас Бас, зазначено у декларації – тимчасово безробітний.

Артур Василевський, голова Волинської обласної організації Спілки офіцерів України (відмовився оприлюднити декларацію);

Юрій Мишко, радник ректора Луцького інституту розвитку ВМУРоЛ «Україна» (відмовився оприлюднити декларацію);

Іван Смоленг, помічник-консультант депутата Верховної Ради України (відмовився оприлюднити декларацію);

Тетяна Демєнтьєва, заступник голови Луцької міської організації Партії регіонів (відмовився оприлюднити декларацію);

Катерина Приступа, асистент кафедри обліку і аудиту Луцького національного технічного університету (відмовився оприлюднити декларацію);

Анатолій Бірюков, пенсіонер (відмовився оприлюднити декларацію);

Леонід Лаба, військовий пенсіонер (відмовився оприлюднити декларацію);

ЯК ПОКАЗУВАЛИ ГАМАНЦІ ДЕПУТАТИ?

23 квітня 2012 року ВолиньPost надіслав кожному депутату лист. Надсилали на особисті електронні скриньки депутатів або ж за допомогою сервісу «Інтернет-приймальня» сайту Луцької міської ради.

У листі йшлося:

«Інтернет-видання «ВолиньPost» просить Вас як депутата Луцької міської ради надати копію декларації про доходи за 2011 рік для підготовки інформаційного повідомлення.
Згідно з законом «Про засади запобігання та протидії корупції» Ви не зобов’язані публікувати відомості такого характеру у засобах масової інформації. Проте звертаємо Вашу увагу, що Ваша добровільна згода оприлюднити декларацію здатна покращити Ваш імідж обранця громади, підкреслить вашу відкритість і чесність».


На лист відповіли депутати Павло Данильчук («Фронт змін»), Петро Савчук (ВО «Батьківщина»), Олександр Пиза («Фронт змін»), Олександр Плісецький («Фронт змін»), Андрій Разумовський (Партія регіонів), Олег Чернецький (ВО «Свобода»), Андрій Козюра («Наша Україна»), Святослав Боруцький (ВО «Свобода»), Андрій Осіпов (ВО «Батьківщина»), Любов Серба (ВО «Свобода»), Григорій Пустовіт (ВО «Батьківщина»).

Від депутата Юрія Корольчука надійшла така відповідь: «На Ваше звернення щодо надання копії декларації про доходи за 2011 рік повідомляю наступне. Декларацію я подав до Луцької міської ради в одному екземплярі, копії для себе не залишав, тому надати Вам копію не можу. Відомості, зазначені у декларації, будуть опубліковані протягом 30 днів з дня подання декларації в газеті «Луцький замок».

Цікаво, що надалі Корольчук своєї декларації так і не оприлюднив.

У відповідь на офіційне звернення редакції ВолиньPost до міської ради надійшли копії декларацій ще 15 депутатів.

Ці декларації були надані після того, як депутати дозволили кадровикам міськради надіслати ці документи нашому виданню.

Відтак ми отримали фінансові звіти таких депутатів, як Андрій Калахан, Богдан Шиба, Микола Дендіберін, Роман Бондарук, Юрій Вега, Ірина Комлик, Олександр Магеровський, Руслан Ніколайчук, Аскольд Пекарський, Олександр Пилипович, Роман Романюк, Сергій Сівак, Степан Цимбалюк, Віталій Кварцяний, Тарас Бас та Сергій Григоренко.

Разом – 27 депутатів.

Нагадаємо, що луцький міський голова Микола Романюк, який має право депутатського голосу, оприлюднив свою декларацію раніше.

ХТО ЩО ЗАРОБИВ?

Ми склали своєрідний рейтинг депутатських статків, проаналізувавши їх декларації. Нагадаємо, рейтинг складався з 27 позицій – саме стільки депутатів погодилося оприлюднити свої статки.

Абсолютним рекордсменом за кількістю зароблених і задекларованих гривень з тих, хто погодився показати декларації, став бізнесмен Олег Чернецький. Він вписав у графу «загальна сума сукупного доходу» суму у 420 тисяч 240 гривень. Чернецький задекларував також майже 340 тисяч квадратних метрів землі у Луцьку та Луцькому районі, будинок на 110,3 квадратного метра, квартири сукупною площею у 158,2 квадратного метра та 2913,9 квадратного метра іншого нерухомого майна.

У близьких родичів Чернецького є земельні ділянки загальною площею 5491 кв. м, житловий будинок на 133,2 кв. м та іншого нерухомого майна на 362,5 кв. м.

Юрист Андрій Осіпов задекларував 297 тисяч 720 гривень сукупного доходу, житловий будинок на 68,5 квадратного метра, а також автомобілі «Шевроле Круз» 2011 року і «Дачіа Логан» 2008 року. На членів сім’ї записана земельна ділянка у 0,1035 квадратного метра, а також квартира на 52,3 квадратного метра.

Підприємець-депутат Олександр Пилипович задекларував 290 тисяч 674 гривні, 100 квадратних метрів землі та записані на сім’ю будинок у 192 квадратні метри, квартиру на 69,7 квадратного метра, а також автомобіль ЗАЗ-DAEWOO 2005 року.

Заступник директора ТзОВ «КМ-Холдинг» Сергій Григоренко задекларував 202 тисячі 128 гривень загального сукупного доходу, квартиру у 45,5 квадратного метра, автомобіль «Хонда Акорд» 2011 року, який наданий у користування. Також на членів сім’ї записана квартира у 65 квадратних метрів і земельна ділянка у 1200 квадратних метрів.

«Нашоукраїнець» Андрій Козюра вписав у доходи, які включаються до загального річного оподаткування доходу, суму у 166 тисяч 486 гривень. Сума загального оподаткованого доходу, отриманого від провадження господарської діяльності, а саме адвокатської, у Козюри становить 500 тисяч гривень. Автомобілі і майно на депутата згідно з декларацією не зареєстровані.

Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт заробив за 2011 рік 154 тисячі 933 гривні. У тому числі він відзначив дарунки на 4,7 тисячі гривень. На нього зареєстрована квартира у 42,57 квадратного метра, а також 293 тисячі гривень у банку.

Бізнесмен Олександр Пиза задекларував 141 тисячу 158 гривень сукупного доходу, дві земельні ділянки у Світязі (на 500 кв. м) та у селі Рованці (на 1462 кв. м), квартири (на 61 кв. м та 140,1 кв. м), гараж та підвал. Крім того, у графі рухоме майно, що перебуває у власності, оренді чи іншому виді користування, зазначений автомобіль «Фольцваген Гольф» 1986 року випуску. Пиза має 5,812 тисячя гривень, а його сім’я - 77 тисяч гривень зберігає у фінустанові.

Колишній тренер ФК «Волинь» Віталій Кварцяний задекларував 108 тисяч 105 гривень сукупного доходу, земельну ділянку у 0,08 га, «Шевроле Транскар» 1998 року. Будинок у 158 квадратних метрів та квартира на 70,5 квадрата записані на сім’ю.

Підприємець Аскольд Пекарський заробив 106 тисяч гривень, задекларував земельну ділянку у 433 квадратних метри, житловий будинок на 58,9 квадрата та квартиру у 65,9 квадратного метра, а також гараж на 16,8 квадратного метра.

Доцент ЛНТУ Петро Савчук задекларував 84 тисячі 904 гривні, квартиру на 74 квадрати та 736 квадратних метрів землі на сім’ю.

Колишній міський голова Богдан Шиба вписав 64 тисячі 122 гривні у графу сукупного доходу, задекларував дві квартири на 59,7 та 98,5 квадратного метра.

Депутат-спортсмен Микола Дендіберін вписав у декларацію 62 тисячі 455 гривень доходу за 2011 рік, гараж на 20 квадратів і дві квартири – на 60 та 40 квадратів. На сім’ю також задекларований гараж у 20 квадратів і два автомобілі – «Субару» (2007 року) та «Део Ланос» (2011 року).

Інженер «Луцькводоканалу» Юрій Вега вписав у декларацію 55 тисяч 702 гривень доходу, 700 квадратів землі, квартиру 52 кв. м, гараж на 17,6 квадрата. На сім’ю задекларовані дві земельні ділянки у 700 та 932 квадратних метри, садовий будинок на 56 квадратів, гараж площею у 25,4 квадратного метра і ЛуАЗ 1990 року.

Лікар Сергій Сівак заробив 48 тисяч 512 гривень, задекларував земельну ділянку у 0,1238 гектара, а також 80-тисячний депозит. Усе решта, а саме земельна ділянка у 1590 квадратних метрів, житловий будинок на 92 квадрати, а також дві автомобілі 1983 і 1988 років, задекларовані на сім’ю.

Депутат Роман Романюк заробив 45 тисяч 154 гривні, задекларував автомобіль КІА 1996 року, земельну ділянка на 27 квадратних метрів і ще три ділянки у півгектара на сім’ю.

Підприємець Олександр Плісецький записав у звітність 38 тисяч 281 гривню доходу, квартиру на 48,4 квадрата, автомобіль «Тойота» 2008 року та 1271 гривень у банку. На сім’ю у депутат записана квартира у Києві, автомобіль «Нісан» 2008 року.

Лікар Любов Серба заробила 35 тисяч 468 гривень та задекларувала квартиру у 46,5 квадратного метра.

Бізнесмен Роман Бондарук вписав 25 тисяч 367 гривень сукупного доходу за 2011 рік. Сімейний же дохід становить 193 тисячі гривень, 86,460 тисячі гривень банківських вкладень, квартира у 51 квадратний метр і автомобіль «Сітроен» 2011 року.

Медик Степан Цимбалюк заробив 19 тисяч 584 гривні. Депутат задекларував 50 тисяч гривень, які знаходяться на банківському рахунку та квартиру у 70 квадратів, записаних на сім’ю.

Молода мама-депутат Ірина Комлик за 2011 рік отримала дохід у 21 тисячу 476 гривень та задекларувала квартиру у 79,6 квадрата.

Бізнесмен Андрій Разумовський вписав 15 тисяч 159 гривень доходу, задекларував земельну ділянку у 5 тисяч квадратних метрів, автомобіль «Шкода Октавіа» 2011 року випуску. На сім’ю у декларанта записано землі у 6422 кв. м та квартира у 253 кв. м.

Депутат Олександр Магеровський задекларував 11 тисяч 434 гривні сукупного доходу.

Андрій Калахан заробив у 2011-му 11 тисяч 281 гривню. Крім того, Калахан задекларував частку у квартирі у 8 квадратних метрів та записані на сім’ю земельну ділянку у 780 кв. м., будинок у 155,92 кв. м.,18 кв. м гараж, автомобіль ВАЗ 2005 року та мопед 2009 року.

Павло Данильчук задекларував 10 тисяч 613 гривень доходу.

Тарас Бас - 8 тисяч 403 гривні, земельну ділянку у 1200 квадратних метрів та авто Great Wall Hover 2006 року, що перебувають у кредиті. Крім цього, в депутата зареєстрований дохід на сім’ю у понад 35 тисяч гривень та кватира на 49 квадратних метри і авто Mitsubishi Colt 2009 року.

Депутати Руслан Ніколайчук та Святослав Боруцький здали «нульові» декларації.

Підготувала Тетяна ГРІШИНА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я начальник відділу торгівлі пяними проститутками, і я є найбагатший з Любешівщини, то й про мене напишіть.
Відповісти
молодці що зібрали таку інформацію, тепер можна порівняти офіційно задекларовані доходи та стиль життя кожного депутата...
Відповісти
Віталій Кварцяний, головний тренер ФК «Волинь»; Перевіряйте, нах!
Відповісти
ХТО БУВ ХТО У 2011-МУ

Читай уважно, нах!
Відповісти
Багатий - той ,хто має БОГА в душі і в серці,тобто,виходячи з цього твердження, - всі ці клоуни - жебраки і "нищеброды".
Багаті без Бога!
Відповісти
Григоренко не бідує
А в декларацію включили депутатські понаднормові? :)
Відповісти
Останні статті
Хто найбагатший серед депутатів Луцької міської ради?
26 червень, 2012, 16:30
Обвал з секретом
21 червень, 2012, 08:48